Turun kaupunki on hakenut kumppania Kurjenmäen kaupunginosassa sijaitsevan entisen sairaala-alueen kehittämiseen. Parhaiten kaupungin toiveisiin vastasi Vuokrakartio Oy:n tarjous.

Vanhat sairaalarakennukset tullaan säilyttämään ja alueelle on tulossa uudisrakentamista. Asuntojen lisäksi alueelle suunnitellaan toimitiloja yrityksille. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti kumppanin valinnasta 10. toukokuuta 2017. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 22.5.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta valitsi joulukuussa 2016 Kurjenlinnan alueen kehittämiskumppanihaun jatkoneuvotteluihin Vuokrakartio Oy:n, Skanska Talonrakennus Oy:n ja Lemminkäinen Talo Oy:n. Jatkoneuvotteluissa valittuja tahoja pyydettiin jättämään tarkennetut tarjoukset maaliskuun loppuun mennessä. Kokonaisuudeltaan parhaan tarjouksen jätti Vuokrakartio Oy.

Vuokrakartion suunnitelmaluonnoksessa toimitiloja

Kaavaluonnoksessa alueelle on osoitettu asuin- ja toimistorakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa myös lähipalvelutiloja ja palveluasuntoja. Vuokrakartion tarjouksen mukaan aluetta kehitetään sekä asumiseen (70%) että toimitila-alueeksi (30%). Yhtiö on valmis tekemään vanhoista rakennuksista kiinteistökaupan nopealla aikataululla kuluvan vuoden 2017 aikana ja siten tyhjillään olevien rakennusten kehittäminen voi lähteä käyntiin jo ennen asemakaavan valmistumista. Vuokrakartion tekemän ostotarjouksen hyväksymisestä päättää lopullisesti Turun kaupunginvaltuusto.

Alueen asemakaavanmuutosluonnos on tarkoitus kehittää asemakaavanmuutosehdotukseksi yhteistyössä Vuokrakartion kanssa. Asemakaavanmuutosehdotus pyritään myös saamaan nähtäville kuluvan vuoden aikana.

Limittäin historiaa ja uutta teknologiaa

Vuokrakartio Oy on turkulainen pitkän linjan toimija, jolle Kurjenlinnan alueen jalostaminen on mieluisa projekti. Vuonna 1945 perustetun yhtiön toimitusjohtaja Niko Lappalainen haluaa jatkaa arvokkaan alueen elinkaarta logistisesti toimivaksi, nykyaikaiseksi rakennuskokonaisuudeksi.
- Ympäristöarvot ja energian järkevä hyödyntäminen ovat meille tärkeitä lähtökohtia. Rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen löydämme parhaat energiatekniset ratkaisut, jotka mahdollistavat näissä vanhoissa arvorakennuksissa hyvä sisäilman. Kohteessa tullaan hyödyntämään aurinkoenergiaa, lupaa Lappalainen.

Arvokas aluekokonaisuus

Kyseessä oleva Kurjenlinnan alue on laajuudeltaan noin 2,7 hehtaaria. Kurjenmäen sairaalan vanhat rakennukset muodostavat rakennustaiteellisesti ja sosiaalihistoriallisesti erittäin arvokkaan kokonaisuuden, jolla on merkittävä asema kaupunkikuvassa. Rakennukset on merkitty yleiskaavassa säilytettäviksi kohteiksi. Rakennusten bruttoala on yhteensä noin 15 300 kerrosneliömetriä.

www.turku.fi/kurjenlinna

Kaupunginosa/Alue: