Hätätapauksissa on tärkeää, että kiinteistöjen osoitenumerot ovat oikein esillä. Asianmukaisesti kiinnitetty osoitenumero hyödyttää lisäksi hälytysajoneuvojen lisäksi postia, taksia ja huoltoyhtiöitä. Myös kylään kutsumasi tuttavat löytävät paremmin perille.

Turun kaupungin rakennusvalvonta ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos muistuttavat kiinteistönomistajia osoitenumeroinnin tärkeydestä. Maankäyttö- ja rakennusasetus edellyttää rakennuksen omistajaa huolehtimaan numeroinnista. Asetuksen mukaan kiinteistökohtainen osoitenumero ja tarvittaessa myös porraskäytävän tunnus on oltava näkyvissä kaikissa rakennetuissa kiinteistöissä, myös vapaa-ajan kiinteistöissä.

Osoitenumeron kiinnitysohjeet

  • Numeron tulee olla kiinnitetty niin että sen pystyy lukemaan tieltä.
  • Ensisijainen kiinnityspaikka on rakennuksen seinä
  • Jos rakennus on kaukana tiestä, numero sijoitetaan kiinteistölle kulkevan tien päähän esimerkiksi tolppaan.
  • Numeron on oltava näkyvissä myös pimeällä, joten se joko valaistaan tai pohjalevynä käytetään heijastavaa materiaalia.

Osoitenumeroinnin lisäksi avun saantia hätätilanteissa helpottaa, jos tekee hälytyksen Hätäkeskuslaitoksen julkaisemalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Sovellus välittää soittajan tarkan sijaintipaikan automaattisesti hätäkeskukseen, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi kaikkiin tunnetuimpiin mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiin.

Turussa osoitenumeron antaa rakennusvalvonta. Uudisrakennuskohteissa osoitenumeron on oltava näkyvissä viimeistään rakennuksen käyttöönottoon liittyvässä loppukatselmuksessa.

Suomi 112 -sovellus: http://www.112.fi/hatanumero_112/tieda_sijaintisi