Turun kaupunki on ilmoittautunut mukaan kisaan Euroopan lääkeviraston sijoituspaikasta. Turku on jättänyt ilmoittautumiskirjeen sosiaali- ja terveysministeriöön perjantaina 2.6.2017.

Ison-Britannian EU-eron vuoksi Lontoossa sijaitsevat Euroopan lääkevirasto ja Euroopan pankkiviranomainen aiotaan uudelleen sijoittaa jäsenvaltioihin. EU-ministerivaliokunta päätti 17.3.2017, että Suomi tavoittelee Euroopan lääkeviraston sijoittamista Suomeen.

Suomessa on vahvaa lääkealan osaamista erityisesti tulevaisuuden kannalta keskeisillä aloilla ja erityisesti Turulla on lääkeviraston sijoituspaikaksi vahvat perusteet.

–Turussa tehtävä lääkekehitys tunnetaan globaalisti. Lääketeollisuuden suomalaisesta liikevaihdosta lähes puolet syntyy Turun alueella toimivissa yrityksissä. Lääkekehityksen ohella Turussa on tautien määritykseen keskittyvän diagnostiikan huippuosaamista, sanoo Turun kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Turussa tehtävä lääkekehitys tunnetaan globaalisti.

Pekka Sundman

Noin puolet Suomen lääke- ja diagnostiikkasektorin työpaikoista sijaitsee Turun seudulla. Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealla on toimipiste Turussa.

Turku on myös ollut suomalaisen alkuperälääkekehityksen käynnistäjä 1970-luvulla. Suomessa on kehitetty yhteensä 21 markkinoille tullutta lääkemolekyyliä, joista 20 on kehitetty sellaisten yritysten toimesta, joilla on toimipiste Turussa.

Myös Turun yliopiston ja Åbo Akademin strategisia painopisteitä ovat lääkekehitys ja diagnostiikka.

–Tutkivan lääketeollisuuden infrastruktuuri on Turussa kunnossa tutkimusta ja osaamista tarjoavista yrityksistä yliopistojen palveluyksiköihin. Alan merkitys on suuri Turun seudulle ja Turku pystyy tarjoamaan merkittävän osaamis- ja rekrytointipotentiaalin sektorilla, sanoo Turku Science Park Oy:n BioTurku-johtaja Tero Piispanen.

Turku pystyy tarjoamaan merkittävän osaamis- ja rekrytointipotentiaalin.

Tero Piispanen

Turku perustelee sijoituspaikkaa myös kaupungin monipuolisuudella ja vireydellä.

–Turun kansainvälinen lentokenttä sijaitsee kymmenen minuutin matkan päässä kaupungin keskustasta. Liikenneyhteydet Helsinkiin ovat erinomaiset sekä moottoriteitse että raiteitse, johtaja Pekka Sundman sanoo.

Suunnitteilla oleva Turun ja Helsingin välinen nopea ratayhteys lyhentää matka-ajan noin tuntiin. Turun seudun hotelleissa yövytään noin miljoona yötä vuosittain.

Turku nostaa hakemuksessaan esiin myös houkuttelevan ja monipuolisen asuinympäristön lääkeviraston henkilökunnalle. Kaupunki on tiivis, mutta riittävän suuri tarjoamaan korkeatasoiset palvelut kaikilla elämänaloilla. Turun kansainvälinen koulu on viraston asiantuntijoiden perheiden käytettävissä.

Turun kaupunki on myös valmis tarjoamaan tarvittavan tuen sosiaali- ja terveysministeriölle pyrkimyksissä tavoitella Euroopan lääkeviraston sijoittamista Suomeen.

Katso Turun EMA-hakusivusto: