Tiistaina 6.6.2017 kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle perustetaan nuorten matalan kynnyksen psykiatrinen tukiyksikkö. Yksikkö palvelisi päihde- ja mielenterveysongelmaisia nuoria, jotka eivät välttämättä tarvitse erikoissairaanhoitoa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslista 6.6.2017

Varhaisella tuella on tavoitteena vähentää lastensuojelun kiireellisiä kodin ulkopuolisia sijoituksia ja alentaa tästä aiheutuvia kustannuksia. Kun nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmissa panostetaan varhaisen tukeen, raskaimman lastensuojelun tarve vähenee.

Lasten ja nuorten poliklinikalla on vuodesta 2016 toiminut yhteistyönuorisopsykiatri. Poliklinikka on auttanut varhaisessa vaiheessa päihteitä käyttäviä nuoria ja myös ehkäissyt toiminnallaan syrjäytymistä. Osa turkulaisista mielenterveys- ja päihdeongelmaisista nuorista jää kuitenkin tarjottujen palvelujen ulkopuolelle. Kun nuorille ei ole ollut tarjolla riittävää psykiatrista hoitoa tai nuorten parissa työskentelevät oppilashuollon ja lastensuojelun työntekijät eivät ole saaneet psykiatrian asiantuntijatukea, voidaan päätyä kiireelliseen sijoitukseen tai huostaanottoon.

Nuoret saisivat tarvitsemansa avun jo kouluihin tai lastensuojelulaitoksiin jalkautuvilta nuoriso- ja päihdepsykiatriaan erikoistuneilta sairaanhoitajilta. Eikä lähetettä vaativaan psykiatrian erikoissairaanhoitoon välttämättä tarvita.

Nuorten matalan kynnyksen psykiatrinen tukiyksikkö toimisi lasten ja nuorten poliklinikan alaisuudessa.

Yksikössä työskentelisivät tiiminä nuorisopsykiatri ja kaksi jalkautuvan perheterapeuttisen hoitotyön sairaanhoitajaa. 

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina 6.6.2017.