Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Turku täyttyy eurooppalaisista kansanperinteen harrastajista. Tapahtuman ajaksi Turku julistetaan tanssin vapaakaupungiksi, jossa tanssi-, laulu- ja soittoesitykset ovat tervetulleita kaduille ja toreille. Turkulaisia toivotaan mukaan niin spontaaneihin esiintymisiin ja jameihin kuin tapahtuman tekijöiksi.

Mikä on Europeade?

  • Euroopan vanhin kansanperinnefestivaali, joka on järjestetty vuodesta 1964.
  • ensimmäistä kertaa Suomessa ja Turussa 26.–30.7.2017, osallistuja 6200.
  • tarkoituksena edistää kansojen välistä yhteisymmärrystä, kunnioitusta, ystävyyttä ja solidaarisuutta.
  • Maksuttomia esityksiä keskustassa ja Aurajokirannan lavoilla.
  • Avajaiset 27.7. ja päätösjuhla 30.7. Gatorade Centerillä
  • liput: www.lippu.fi

Tulevan kesän suurimpiin lukeutuva kansanperinnetapahtuma Europeade tuo Turkuun heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 6200 kansantanssijaa, -muusikkoa ja laulajaa. Tapahtuma järjestetään Suomessa ja Turussa ensimmäistä kertaa.

Europeadessa tehdään ennätyksiä. Turun tapahtuman osallistujamäärä on sen 54-vuotisen historian suurin. Heitä saapuu 24 maasta ympäri Eurooppaa. Osallistujien ikähaitari on vauvoista eläkeikäisiin, mukana saattaa olla neljä sukupolvea yhdestä perheestä.

- Näin monipuolista ja monikulttuurista tapahtumaa ei ole aiemmin Suomessa nähty. Tänä kesänä turkulaisilla on poikkeuksellinen tilaisuus tulla Europeadeen tutustumaan eurooppalaisten kansojen kulttuureihin, sanoo Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

Tapahtuma sopii juhlavuoteen

Europeade osuu Suomen juhlavuoteen ja sen teemaan Yhdessä – Tillsammans – Together erinomaisesti, sillä tapahtumassa korostuvat yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys.

- Europeade ei ole pelkästään Turun tapahtuma, vaan sitä rakentamassa ovat olleet kansantanssiryhmät ja muusikot ympäri maata, sanoo tapahtuman koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo.

Tapahtuma tavoittelee myös maailmanennätystä: lauantaina 29.7. tavoitteena on saada 30 000 ihmistä tanssimaan yhdessä ja näin tekemään humpan tanssimisen maailmanennätys. Tanssipaikat ovat Varvintorilla, Suomen Joutsenella, ravintolalaiva Espositolla sekä ravintola Vaakahuoneella. Myös kaupunkifestivaali DBTL on lupautunut osallistumaan ennätyksen tekoon. Ennen h-hetkeä kaikilla tanssipaikoilla järjestetään kello 20.00 alkava lyhyt opetustuokio, jonka aikana jokainen ehtii omaksua helpon humpan askeleet.

Mukaan kutsutaan alan harrastajien lisäksi kaikki turkulaiset: ohjelmassa riittää nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Lisäksi yli 500 henkilöä on ilmoittautunut tapahtumaan talkoolaisiksi.

Joki – Ån tanssii turkulaisen tarinan

Yhteinen voimainponnistus on myös koko tapahtuman keskiviikkona 26.7. avaava suurteos Joki – Ån, joka esitetään 300 turkulaisen harrastajan yhteistyönä. Mukana on kansantanssijoita, pelimanneja ja laulajia, jotka kertovat kahden erisäätyisen turkulaistytön, Johannan ja Kirstin, tarinan. Teoksen takana ovat turkulaiset Mirkku Weckström (käsikirjoitus ja koreografia), Marjaana Puurtinen (musiikki) ja Laura Hannula (puvustus). Mukana esiintymässä on kansanperinteen harrastajia kaikkialta Turun seudulta.

Tutustu tapahtumaan: www.turku.fi/europeade2017