Työväline, alueellisten tapahtumatietojen kokoaja, infopaketti…Kaikkea tätä on Senioreiden menovinkit -esite. Esitteeseen on koostettu vuodesta 2013 alkaen tapahtumatietoja, jotka on tarkoitettu kotona asuville ikäihmisille.

Lisätiedot:

Senioreiden menovinkit löytyvät sähköisenä versiona esimerkiksi Turun kaupungin nettisivuilta osoitteesta:

www.turku.fi/seniorit

Suora linkki kesän 2017 menovinkkeihin:
Senioreiden menovinkit (pdf)

 

Projektisuunnittelija Satu Järvenpää Liikkuva resurssikeskus -hankkeesta (STEA) ja Turun Lähimmäispalveluyhdistyksestä

Esitteen painosmäärä on jo 6000 kappaletta, mutta lisäkysyntää riittää edelleen.

- Ennen ensimmäisenkään esitteen ilmestymistä, totesimme Avoimet ovet -hankkeessa kumppaneina mukana olleiden Turun kaupungin hyvinvointikeskusten ja Ukkokotiyhdistys ry:n kanssa, että ikääntyneille on Turussa paljon hyvää toimintaa, mutta samalla kodeissaan asuu paljon ikääntyneitä ilman omaa yhteisöä, kertoo projektisuunnittelija Satu Järvenpää Liikkuva resurssikeskus -hankkeesta (STEA) ja Turun Lähimmäispalveluyhdistyksestä.

- Kun tavoitteena oli myös lisätä yhteisöllisyyttä kotona asuville ikääntyville ennaltaehkäisevien toimintojen ja vapaaehtoistoiminnan yhteistyöllä, alettiinkin ideoida Menovinkit-esitettä, jossa olisi sekä kaupungin että yhdistysten tapahtumaesimerkkejä, hän jatkaa.

Esitteessä esiteltävien tapahtumien on oltava avoimia kaikille. Toiminta on jaoteltu esitteessä asuinalueittain. Mukana olevien tapahtumien on oltava myös kaikille avoimia.

- Näin ollen heidän, jotka eivät pysty syystä tai toisesta lähtemään kotoaan kauas, löytävät helpommin oman kodin lähellä olevan mahdollisen toiminnan.

Esitteessä on ollut alusta saakka tärkeä kertoa myös Turussa toimivista vapaaehtoisista saattaja-avuista. Uusimpaan Kesän menovinkit 2017 -esitteeseen vapaaehtoistoiminnan sivuja täydennettiin. Nyt esitteestä löytyy erilliset ja kattavammat, vapaaehtoistoiminnan sivut. Niistä löytyy tietoa mistä voi kysyä itselleen kertaluonteista ns. saattaja-apua tai säännöllisemmin käyvää vapaaehtoisystävää. Sivuilta löytyy myös vinkkejä, jos joku haluaa itse toimia vapaaehtoisena.

Vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia on kehitetty Liikkuva resurssikeskus -hankkeessa (STEA).

- Moni haluaa tehdä hyvää, mutta kaikki eivät halua sitoutua pitkäkestoiseen kansalaistoimintaan. Olemme kehittäneet uusia pop up -vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia Liikkuvan resurssikeskuksen pysäkeillä kuulemiemme toiveiden pohjalta. Esitteessä onkin vinkkejä toiminnasta.

Haluamme löytää erityisesti heidät, jotka eivät vielä ole toiminnassa mukana

Pyrimme löytämään erityisesti heidät, jotka eivät saavu ns. perinteisiin neuvontapaikkoihin ja eivät välttämättä vielä ole toiminnassa mukana.

Jaettava esite on tärkeässä roolissa edelleen, vaikka esite löytyy kätevästi myös netistä.

Eläkeläisille jo tuttuja Menovinkit-esitteen jakopaikkoja ovat mm. Kotikunnas, Ruusukortteli ja Lehmusvalkama sekä kirjastot.

Moni haluaa tehdä kertaluonteisen hyvänteon, ja käy viemässä esitteitä mm. sinne missä tietävät olevan yksinäisiäkin ikääntyneitä. Esitteen jakelun yhteydessä on kehitetty yhteistyötä Turun Ammatti-instituutin kanssa.

- Juuri koulunsa aloittaneet lähihoitajaopiskelijat ovat useamman kerran jalkautuneet eri puolille Turkua kohtaamaan ikäihmisiä, Järvenpää kertoo.

Myös naapuriavun tärkeys on merkittävä. Naapuri voi kertoa menovinkeistä ja kannustaa vaikka yksinäistä senioria mukaan toimintaan.

- Liikkuvassa resurssikeskuksessa pyrimme löytämään erityisesti heidät, jotka eivät saavu ns. perinteisiin neuvontapaikkoihin ja eivät välttämättä vielä ole toiminnassa mukana. Lisäksi kehitämme mm. järjestöjen ja kaupungin tarjoamaa neuvontaa ja ohjausta. Esite on löytänyt paikkansa mm. kaupungin palveluohjaajien sekä eri järjestöjen ammattilaisten keskuudessa työvälineenä, avaa Satu Järvenpää.

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n ja Turun kaupungin kumppanuushanke Liikkuva resurssikeskus (STEA) yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sekä Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan kanssa toteuttavat esitteen.

 

Asiasanat: