Icehearts-toiminta on ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla. Sen avain on 12 vuoden sitoutuminen sekä lapselta että aikuiselta. Turun Icehearts ry on yksi Turun kaupungin arvokkaista järjestökumppaneista.

Kasvattaja Niko Valikainen luotsaa Pansiossa 2006–07-syntyneiden poikien jalkapallojoukkuetta. Niko on myös tiiviisti mukana poikien kouluarjessa. Juuri tämä kokonaisvaltainen perheen ja lasten auttaminen on Icehearts-toiminnan sydän.

– Jalkapalloharrastus on suuressa roolissa kesälomalla, ja vietämme muutenkin aikaa yhdessä. Kävimme juuri parin päivän retkellä Sauvon Ahtelassa, Niko kertoo.

Icehearts-joukkueissa on keskimäärin noin kaksikymmentä lasta. Heidät on valittu yhdessä perheiden, koulun ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Niko päätyi Icehearts-kasvattajaksi, koska halusi vaikuttaa lasten tulevaisuuteen. Hänen joukkueensa on ollut kasassa kohta neljä vuotta.

– Täytyy kiittää isääni, sillä hän vinkkasi että tällainen järjestö on tulossa Turkuun. Päätin hakea työtä, koska kyse oli lapsista ja harrastustoiminnasta. Tässä on myös aito mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

Toinen joukkue tulossa

Vaikka lajitoiminta on Iceheartsissa tärkeässä osassa, se toimii vain välineenä sosiaalityön tekemisessä. Kasvattajien pääasiallinen työ koostuu koulussa tehtävästä tukityöstä sekä yksilö- ja perhetyöstä. Niko näkee työnsä tulokset jokapäiväisessä elämässä.

– Teimme alussa joukkueen säännöt, joiden mukaan halusimme poikien käyttäytyvän. Emme pelkästään jalkapallokentällä, vaan elämässä muutenkin. Pojat ovat menneet huimasti eteenpäin tänä aikana, hän kehuu.

Toiminta kasvaa Turussa pian. Toinen työntekijä on valittu ja uutta joukkuetta kootaan parhaillaan.

– Uusi työntekijä on alkanut kiertämään alueen päiväkoteja. Näin kartoitetaan, ketkä voisivat soveltua toimintaan. Ensi syksynä toinen joukkue lähtee toden teolla rullaamaan, Niko avaa.

Turun kaupunki tukee Icehearts-toimintaa, sillä se tuottaa tutkitusti tuloksia. Sen avulla ehkäistään koulupudokkuutta, huostaanottoja, kriminalisoitumista ja muita yhteiskunnalle kasaantuvia kuluja. Ennen kaikkea toiminta lisää lasten hyvinvointia. Tutustu järjestön toimintaan tästä.

 

Videolla Niko kertoo Icehearts-työn merkityksestä hänelle.