Turun nuorisopalveluiden #mäliikun-projektin liikuntapaikkakyselyssä nuorten toiveiden kärjessä ollut parkour-rata pystytettiin Ispoisten uimarannalle. Nuoret saavat myös äänestää, minne se siirtyy sieltä kahden kuukauden jälkeen. Parkour-radan avajaisia vietettiin pe 14.7.

Turun nuorisopalvelujen projektissa on kehitetty nuorille omaehtoiseen liikkumiseen kannustavia siirreltäviä liikuntaympäristöjä.

Nuoret ovat Turun nuorisopalveluiden #mäliikun – #jagtränar -kyselyn kautta saaneet päättää, millaisia liikuntapaikkoja Turkuun tulee. Nyt liikuteltavista liikuntaympäristöistä ensimmäinen, parkour-rata, pystytettiin Ispoisten uimarannalle. Rata avattiin virallisesti 14.7. kello 13.30-15, jolloin mukana on parkouraajia ja nuokkaribiili.

#Mäliikun-projektin ensisijaisena tavoitteena on ollut liikkumaan aktivoivien ympäristöjen kehittäminen Turun suuralueilla.
– Nuoria on osallistettu ja osallistetaan aktiivisesti koko projektin ajan, ja kun projekti päättyy vuoden 2018 loppuun, liikuteltavat liikuntapaikat jäävät osaksi nuorisopalveluiden pop-up-toimintaa Nuokkaribiilin ja Taidekonttien tapaan, kertoo projektipäällikkönä toimiva nuorisosihteeri Virpi Sojakka.

Projektin tarkoitus on tukea nuorten omaehtoista liikkumista.
– Kun liikuntamuoto on mieleinen ja saatavissa lähelle, kynnys lähteä liikkeelle madaltuu melkoisesti. Myös edellytykset käyttää palvelua ovat tasavertaiset kaikille nuorille, Sojakka kertoo.
Eniten ääniä kyselyssä saivat parkourtelineet, skeitti- ja skuuttiradat sekä esimerkiksi kiipeilyseinät.

Suunnitteilla mobiilialusta
palvelun tilaamiseen

Liikuntapaikan tilauksen ja toimituksen olisi jossain vaiheessa tarkoitus toimia liikkuvan nuorisotilan, Nuokkaribiilin tavoin. Sitä voi tilata eri sovellusten kautta sinne, missä nuoret ovat.
– Yhdessä IT-palveluiden kanssa suunnitellaan jo mobiilialustaa, jonka avulla voi tulevaisuudessa tilata asuinalueelle yhdeltä istumalta Nuokkaribiilin tai liikunta-aktiviteetin ja seurata niiden sijaintia, kertoo Sojakka.

Sojakan mukaan keskeisenä ajatuksena on, että nuoret myös lopulta liikkuisivat aktiviteettien mukana ja löytäisivät sen myötä samasta asiasta kiinnostuneita uusia kavereita eri puolilta Turkua.
#mäliikun-projekti on nuorisolautakunnan syksyllä 2016 vahvistama nuorisopalveluiden sisäinen kehittämisprojekti, joka jatkuu projektina vuoden 2018 loppuun. Sen jälkeen liikuteltavat liikuntapaikat jäävät osaksi nuorisopalveluiden pop-up-toimintaa.

Kun telineet on pystytetty, Turun kaupungin nuorisopalvelujen Facebook-sivulla avautuu äänestys uudesta sijoituspaikasta. Parkour-rata on pystyssä poikkeuksellisesti kaksi kuukautta, mutta jatkossa eri telineet ovat paikoillaan aina kuukauden kerrallaan.

Kaupunginosa/Alue: