Syyslomaviikolla nähdään Turussa ensimmäistä kertaa kansainvälisen kokoluokan elektronisen urheilun pelitapahtuma, kun pelifestivaali Grail Quest täyttää Gatorade Centerin. E-urheilu kasvaa sekä harrastaja- että tapahtumamäärissä räjähdysmäisesti. – Oli hienoa saada Turun kaupunki mukaan. Alalla pitää olla vähän hullu ja uskaltaa heti isosti ja ensimmäisten joukossa, sanoo Grail Groupin markkinointipäällikkö Niklas von Schöneman.

Alustava ohjelma:

  • TO–LA-iltaisin ESM-finaalit (Dota2, LoL, E-Futis, E-Lätkä, Tappelupeli, Rytmipeli)
  • TO–LA muiden pelien avoimet turnaukset (ainakin CS:GO, Hearthstone)
  • PE Magic The Gathering -keräilykorttipeliturnaus
  • LA–SU pöytäpeliturnaukset (Warhammer 40K ja 9th Age, Warmachine ja Guild Ball)
  • TO–LA striimaajat/web-vaikuttajat paikalla
  • TO–LA Jimm’s PC-storen messut
  • TO–LA peliesittelyjä ja VR-kokeiluja
  • Paljon muuta vielä julkaisematonta

Grail Quest -pelitapahtuma 19.–21.10.2017 syyslomaviikolla. Aktiiviiset ohjelma-ajat ovat klo 12–24 päivittäin, muina aikoina toiminta keskittyy LAN-toimintaan (verkossa yhdessä pelaamiseen). Lippujen hinnat tarkentuvat lähempänä. Kisoja voi seurata myös striiminä verkossa.

Turkulainen pelialan yritys Grail Group järjestää syyslomaviikolla hallitason pelitapahtuman Gatorade Centerissä Turun Artukaisissa. LAN-tapahtuman ja korkeatasoisten kilpapeliturnausten lisäksi tapahtumassa on luvassa monipuolista lavaohjelmaa, suosittuja tubettajia ja Jimm’s PC-storen messualue. Tämän lisäksi tapahtumassa on muun muassa strategia- ja keräilykorttipeliturnauksia, Turun pelitiimien esittelyjä ja VR-pelikokeiluja (virtual reality) sekä paljon muuta. Myös Turun kaupungin nuorisopalveluiden Turku Game Academy eli TGA on näkyvästi mukana.

– Yhteistyömme kaupungin kanssa lähti viime vuonna juuri TGA:sta. TGA:n startti on ollut kova juttu koko scenelle ja olimme mukana järjestämässä pop-up-tapahtumia ja pelikoulutuksia. On upeaa, että nyt saimme tähän tapahtumaan koko Turun kaupungin mukaan isona tukijana ja pääyhteistyökumppanina, iloitsee Niklas von Schöneman.

Turussa runsaasti pelaajia ja pelinkehittäjiä

Turku on Suomessa elektronisen urheilun ehdottomia kärkikaupunkeja ja täynnä paitsi pelaajia, myös pelinkehittäjiä.

– Ilman muuta Turku lähti mukaan. Tällaisen yhteistyön myötä saamme olla maailman nopeimmin kasvavan urheilulajin ydinjoukoissa mukana, markkinointipäällikkö Tomi Karjalainen Turun kaupungin tapahtumapalveluista sanoo.

– Lajin nopeasta kasvusta kertoo sekin, kun Turussa jo rakennuskäyttösuunnitelmissakin huomioidaan e-urheilu. Tästä ei vain voi jäädä ulkopuolelle.

Yhteistyö sinetöityi siinä vaiheessa, kun GG sai Suomen elektronisen urheilun liitolta SEUL:ta oikeudet järjestää tapahtumassa e-urheilun Suomen-mestaruuskisat peräti kuudesta eri lajista.

– Voi olla hieman suuruudenhullua lähteä liikkeelle suoraan hallikokoluokan tapahtumasta, mutta Turun alueella on jo tovin ollut kysyntää tällaiselle. Sitä paitsi täällä on monta vahvaa alan toimijaa, jotka haluavat kotikulmilleen kunnon kinkerit, von Schöneman nauraa.

Aikomuksena luoda vuosittainen alan suurtapahtuma

Jo alun perin kovana tavoitteena oli saada paikalle 650 konepaikallista LAN-vierasta ja tuplasti tämän verran muita osallistujia ja katsojia – yhteensä 2000 ihmistä.

– Sillä olisimme suoraan olleet Suomen toiseksi suurimmat alan kemut. Mutta nyt lukkoon lyötyjen kuuden eri pelin ESM-kisojen, Turun kaupungin mukaantulon, lukuisten muiden yhteistyökumppanien ja panostuksen myötä olemme nostaneet odotuksia merkittävästi, von Schöneman sanoo.

Paikalle odotetaan koko suomalaisen pelaajakunnan kirjoa ja ESM-kisojen myötä myös kansallista kilpapelaajien kärkeä. Ideana on kuitenkin tarjota nähtävää ja koettavaa myös muille, esimerkiksi nuorten pelaajien vanhemmille.

– Yleensä pelitapahtumat eivät tarjoa katsojalle paljonkaan, mutta me haluamme, että katsomossakin voi viihtyä koko päivän. Lavaohjelma, messualue, pelikokeilut, vierailijat ja lautapelit viihdyttävät satunnaistakin vierasta. Lava- ja striimisisällön ytimenä ovat iltaisin pelattavat mestaruusfinaalit.

Tapahtuma on konseptina täysin omanlaisensa. Siitä on tarkoitus tulla vuosittainen pelialan merkkipaalu Turussa. Niklas von Schöneman uskoo, että alalla tullaan pian näkemään myös uusia tapahtumatyyppejä.

– Lähivuosina tullee lisää joko tietyn genren tai jopa yksittäisen pelin ympärille rakennettuja tapahtumia ja kenties pelkästään katsojakokemukseen panostavia elämyksiä.