Turun ystävyyskaupunki Århus toimii kuluvana vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkina yhdessä Pafoksen kanssa.

Århus ja Turku ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1946. Bergenin, Göteborgin, Århusin ja Turun muodostama neljän kaupungin verkosto tapaa joka toinen vuosi vaihtuvalla teemalla vastavuoroisesti jossakin kaupungeista. Seuraavan kerran verkosto tapaa Turussa pohjoismaisilla ystävyyskuntapäivillä lokakuussa 2017.

Århusin kaupungin kulttuurivuoden teema ”Let’s Rethink” syntyi, kun yli 10 000 kaupunkilaista osallistui ideatalkoisiin pohtimaan yhteiskunnallisia haasteita kuten syrjäytymistä, talouskriisiä ja ilmastonmuutosta globaalilla, kansallisella ja paikallisella tasolla. Lopputuloksena todettiin, että haasteiden ratkaisemissa tarvitaan uudelleen ajattelua.

Let’s Rethink -teema on kannustanut kulttuurivuoden taideprojektien tuottajia ja taiteilijoita ajattelemaan uusiksi myös omia tapoja tuottaa ja esittää taidetta. Kulttuurivuoden tapahtumia on mukana luomassa myös useita Turussa opiskelleita ja näyttelyitä järjestäneitä kulttuurialan edustajia. Yksi heistä on Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta valmistunut Aapo Repo, joka on mukana kolmen teatterin taiteilijat yhdistävässä kehitysprojektissa HUNGER. Projektissa tanssijat, käsikirjoittajat, näyttelijät ja nukketeatteritaiteilijat luovat yhdessä kokonaan uuden teoksen ja esittävät sen lopulta yleisölle.

- Me valmistamme työryhmänä sen kaltaisia paperihahmoja, jotka voivat muuttua joksikin muuksi kesken esityksen, kuvailee Repo perinteisistä tuotantotavoista poikkeavaa teatteriprojektia.

Kansainvälisille lasten ja nuorten Aarhus39 -kirjallisuusfestivaaleille on kutsuttu mukaan 39 kansainvälisesti menestynyttä lasten ja nuorten kirjailijaa. Suomea festivaaleilla edustavat Maria Turtschaninoff ja Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä ja kirjallisuutta, naistutkimusta ja luovaa kirjoittamista opiskellut Salla Simukka. Kirjallisuusfestivaalit järjestetään vuonna 2015 avatussa Århusin kaupungin uudessa kirjastorakennuksessa nimeltä Dokk1.

ARoS Triennial The Garden -näyttelyyn osallistuvat suomalaiset ovat järjestäneet näyttelyitä myös Turussa. Anssi Pulkkisen teoksia oli esillä Galleria Titanikissa vuonna 2016, Pia Sirénin näyttely KUI? Järjestettiin Wäinö Aaltosen museossa vuonna 2012 ja Hans Rosenström näyttely Pintojen Välissä oli esillä Aboa Vetus & Ars Nova -museon nykytaiteen tarjontaa täydentävässä Takkahuone-galleriassa vuonna 2012.  

Useamman vuoden aarhusilaiselle Teatteri Refleksionille töitä tehnyt nukketeatteritaiteilija Aapo Repo on oppinut tuntemaan hyvin kaupungin hyvin ja kokee, että Århusissa on paljon samaa Turun kanssa. 

- Molemmissa kaupungeissa virtaa kaupungin läpi joki, jonka ääreen voi mennä päivin illoin viettämään rentoa päivää. Århusin tavoin Turussakin tapahtuu ja varsinkin Taideakatemialaiset osaavat järjestää paljon hyvää ohjelmaa. Kesällä molemmat kaupungit ovat mahtavia. Turku oli loistava kaupunki opiskella nukketeatteria, hän summaa yhteen ystävyyskaupunkien yhtäläisyyksiä ja muistoja entisestä opiskelukaupungistaan.

Teksti: Marjoannika Nyman

Lisätietoa tapahtumista ja kaupungista:

Aarhus2017 -kulttuuripääkaupungin ohjelmaopas
Århusin kaupunkiopas (suomeksi)
The Aros Triennial The Garden -näyttely 8.4–10.9.2017
Aarhus39 -kansainväliset lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaalit 26.–29.10.2017
HUNGER -teatterifestivaalit 11.–12.11.2017