Euroopan suurin uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen liittyvä vuosittainen EU Sustainable Energy Week - tapahtuma järjestettiin 20.-22. kesäkuuta Brysselissä. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen tilaisuuden verkostoitua, esitellä paikallisia projekteja ja jakaa hyviä käytäntöjä uusiutuvaan energiaan liittyen.

EU Sustanable Energy Week -konferenssin tarkoituksena on tukea energiakäänteen vauhdittamista Euroopassa, eli siirtymistä energian tuotannossa uusiutuvien energiamuotojen varaan. Konferenssiin kokoontuu vuosittain yli 3000 osallistujaa: EU-, kansallisen ja paikallisen tason päätöksentekijöitä ja virkamiehiä, yksityisen sektorin ja järjestöjen edustajia sekä tutkijoita. Lukuisten luentojen ja työpajojen lisäksi tapahtuman tarkoituksena on tarjota kaupunkien, alueiden ja yritysten toimijoille verkostoitumismahdollisuuksia uusien yhteistyökumppaneiden kanssa sekä päästä esittelemään omia paikallisia tavoitteita ja projekteja.

Tämän vuoden teemana oli ’Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille’. Konferenssissa kuultiin niin EU:n energiapolitiikasta (esim. Euroopan johtoasema uusiutuvassa energiassa, energiapaketti, energiatehokkuus), teknologiakehityksestä (esim. energian varastointi, uusiutuvat energiamuodot, kuten aurinkoenergia ja vety, biopolttoaineet) ja rahoituksesta (esim. energiaunionin rahoitus, julkiset hankinnat) kuin myös paikallisen tason projekteista, hyvistä käytännöistä sekä kuluttajan roolista energiakäänteen vauhdittamisessa.

Näyttelyalueella eri toimijat pääsivät esittelemään projektejaan liittyen uusiutuvaan energiaan. Esimerkiksi EUROCITIESin ständillä esiteltiin kestävää kaupunkiliikennettä edistävä CIVITAS-projektia, jossa Turku on mukana.

Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös useita sivutapahtumia. Esimerkiksi ERRINin ja ICLEIn yhteistilaisuus esitteli Horisontti 2020:n alaisia SCC1 Smart City -hankkeita ja erityisesti älykkäiden kaupunkien energiaratkaisuja.  Lappeenrannan yliopiston järjestämässä tilaisuudessa esiteltiin puolestaan yliopiston tekemää mallinnusta, jonka mukaan Eurooppa voisi toimia 100 % uusiutuvalla energialla vuonna 2030.

EU:n kestävän kehityksen viikko järjestetään taas ensi vuonna kesäkuussa Brysselissä.

Lue lisää: EUSEW

 

Asiasanat: