Komissio perusti kesäkuussa Euroopan puolustusrahaston, jonka tavoitteena on koordinoida, täydentää ja tehostaa investointeja, joita jäsenvaltiot tekevät puolustusalan tutkimukseen, prototyyppien kehittämiseen sekä puolustustarvikkeiden ja -teknologian hankkimiseen.

Rahasto koostuu kahdesta osiosta: tutkimus sekä tuotekehitys ja hankinnat. Tutkimusosion budjetti vuodeksi 2017 on 25 miljoonaa euroa ja vuoden 2019 loppuun asti 90 miljoonaa euroa. Tuotekehitys ja hankinnat -osion budjetti on vuosiksi 2019–2020 500 miljoonaa euroa ja vuoden 2020 jälkeen miljardi euroa vuodessa.

Vuoden 2017 ensimmäiset haut ovat nyt auki ja ne ovat puolustusalan tutkimuksen valmistelevia toimia (Preparatory Action on Defence Research). Hakujen teemat liittyvät merivoimien miehittämättömien alusten järjestelmiin sekä sotilasjärjestelmiin:

  • A technological demonstrator for enhanced situational awareness in a naval environment
  • Research in technology and products in the context of Force Protection and Soldier Systems.
  • Strategic technology foresight.

Lue lisää avoimista hauista

Puolustusasiat korkealla EU:n agendassa

Puolustusasiat ovat yksi Junckerin komission painopisteistä. Komissio julkaisi 7.6. EU:n tulevaisuutta koskevien valkoisten kirjojen sarjaan puolustusta koskevan pohdinta-asiakirjan, jossa esitellään vaihtoehtoja, miten EU:n omaa puolustuskykyä voitaisiin nostaa vuoteen 2025 mennessä. Komissio esitteli kolme skenaariota:

1) Turvallisuus- ja puolustusyhteistyö: Nykyisen linjan jatkaminen, eli jäsenvaltiot päättäisivät edelleen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tarpeesta tapauskohtaisesti vapaaehtoiselta pohjalta, ja EU täydentäisi kansallisia toimia.

2) Jaettu turvallisuus ja puolustus: Jäsenvaltiot yhdistäisivät tietyt taloudelliset ja operatiiviset resurssit solidaarisuuden lisäämiseksi puolustuksessa.

3) Yhteinen puolustus ja turvallisuus: Yhteinen puolustus, jonka puitteissa EU voisi toteuttaa korkean intensiteetin turvallisuus- ja puolustusoperaatioita. Jäsenvaltioiden puolustusvoimat yhdentymistä vahvistettaisiin, ja EU tukisi yhteisiä puolustusohjelmia EU:n puolustusrahastosta ja perustaisi Euroopan puolustustutkimusviraston.

Eurooppa-neuvosto käsitteli myös puolustusasioita heinäkuun huippukokouksessa. Maiden johtajat vahvistivat pyrkimyksensä yhdentää ja kehittää puolustusteollisuutta, lisätä sen kilpailukykyä sekä lujittaa eurooppalaista Nato-yhteistyötä.

Lue lisää puolustusrahastosta:

Komission lehdistötiedote

Lue lisää puolustuksen pohdinta-asiakirjasta:

Komission lehdistötiedote
Pohdinta-asiakirja Euroopan puolustuksen tulevaisuudesta

 

Asiasanat: