Lomakausi tuo seudulle koko joukon mökkiläisiä ja muita matkailijoita. Mistä ulkopaikkakuntalainen saa pitkäaikaisesti muualla oleskellessaan hoitoa?

Vakavan tapaturman tai sairaskohtauksen sattuessa toimitaan samalla tavalla kuin aina: soitetaan hätänumeroon 112. Jos vaivasta ei ole sinulle välitöntä hengenvaaraa, mutta se vaatii kiireellistä tutkimusta ja hoitoa, niin saat mökkeilijänä tai matkailijanakin kiireellistä hoitoa oleskelupaikkakunnalta.

Jos oleskelet säännöllisesti tai pidempiaikaisesti kotikuntasi ulkopuolella ns. kakkospaikkakunnalla, niin sinun on mahdollista saada myös kiireettömiä terveyspalveluita omassa terveyskeskuksessasi tehdyn hoitosuunnitelman mukaisesti. Esimerkiksi jos mökkeilet pidempiaikaisesti toisella puolella Suomea, niin sinun on mahdollista saada pitkäaikaissairautesi hoidon vaatimat laboratoriokokeet mökkipaikkakunnalla, jos se on hoitosuunnitelmasi mukaan tarpeellista.

Tämä vaatii sinulta kirjallisen ilmoituksen tilanteestasi terveyskeskukselle. Asiakasmaksut peritään samalla tavoin kuin muiltakin asiakkailta. Väliaikaisen oleskelun aikana hoidostasi vastaava yksikkö ei vaihdu, vaan se säilyy pääasiallisessa hoitopaikassa.

Potilastiedon arkisto Kanta ja sähköinen lääkemääräys tekevät hoidostasi toisella paikkakunnalla jouhevampaa ja turvallisempaa, koska luvallasi Kanta-arkiston tiedot ovat käytössä myös muualla. Tutustu palveluun: http://www.kanta.fi/omakanta