Euroopan komissio julkaisi 28. kesäkuuta pohdinta-asiakirjan Euroopan unionin rahoituksen tulevaisuudesta. Sen tarkoituksena on visioida skenaarioita siitä, kuinka vastata ensi rahoituskaudella EU:n budjettipaineisiin ja mitä vaikutuksia eri vaihtoehdoilla on.

Viisi perusskenaariota EU:n rahoituksesta tulevaisuudessa:

  • Jatketaan entiseen tapaan: 27 jäsenvaltion EU jatkaa myönteistä uudistusohjelmaansa
  • Tehdään yhdessä vähemmän: 27 jäsenvaltion EU tekee kaikilla politiikan aloilla yhdessä vähemmän
  • Jotkut tekevät enemmän: 27 jäsenvaltion EU antaa jäsenvaltioryhmien tehdä tietyillä osa-alueilla enemmän
  • Perinpohjainen uudistus: 27 jäsenvaltion EU tekee joillain osa-alueilla enemmän ja toisilla taas vähemmän.
  • Tehdään yhdessä paljon enemmän: 27 jäsenvaltion EU päättää tehdä kaikilla politiikan aloilla yhdessä enemmän.

EU:n budjettipaineet kasvavat Brexitin myötä, mutta samalla EU:n odotetaan ottavan isompaa roolia uusilla politiikan aloilla, kuten maahanmuuton sekä turvallisuus ja puolustuspolitiikan saralla. Lisäksi EU:n tulisi säilyttää johtoasema globaalilla areenalla humanitaarisissa, kehitysapu- ja ilmastonmuutoskysymyksissä.

Komission julkaisema asiakirja esittelee viisi skenaariota EU:n varojen käytöstä ja varojen lähteistä seuraavalla rahoituskaudella. Keskeisinä kysymyksinä on: Mihin EU:n talousarviota pitäisi käyttää? Miten jokaisesta eurosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty ja voitaisiin varmistaa, että EU:n varat tuovat kansalaisille konkreettista hyötyä? Mitä sellaista EU:n varoilla voidaan saada aikaan, mitä ei saada aikaan kansallisilla varoilla? Miten politiikkoja ja ohjelmia voidaan yksinkertaistaa ja tehdä niistä helpommin seurattavia?

Vaihtoehtoja on useita EU:n kulujen leikkaamisesta nykyisistä politiikoista tulojen lisäämiseen. Kaikille vaihtoehdoille yhteistä on, että EU:n varojen käyttöä pyritään tehostamaan, talousarviota pyritään uudistamaan sekä yksinkertaistamaan, olemassa olevien ohjelmien ja politiikkojen (esim. maatalouspolitiikka, koheesiopolitiikka, tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelma) uudistusprosesseja jatketaan, joustavuutta lisätään ja jäsenvaltioiden maksuosuuksien alennukset poistetaan.

Komission pohdinta-asiakirja EU:n rahoituksen tulevaisuudesta on viides julkaistu pohdinta-asiakirja liittyen Euroopan komission maaliskuun alussa julkaisemaan valkoiseen kirjaan EU:n tulevaisuudesta. Edelliset pohdinta-asiakirjat ovat: pohdinta-asiakirja Euroopan sosiaalisesta ulottuvuudesta, pohdinta-asiakirja globalisaation hallinnasta, pohdinta-asiakirja talous- ja rahaliiton syventämisestä sekä pohdinta-asiakirja Euroopan puolustuksen tulevaisuudesta.

Lue lisää:

Euroopan komissio

Pohdinta-asiakirja