Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin ohjelmistossa on niin barokkiaarioita, Brahmsia kuin uudempaa kamarimusiikkia. Turun musiikkijuhlat järjestetään nyt 58. kerran.

Monipuolinen ohjelma kattaa yli 30 konserttia ja tapahtumaa 9.–19. elokuuta. Esiintyjiin kuuluvat muun muassa sopraano Karita Mattila, basso Matti Salminen, baritoni Waltteri Torikka, tenori Klaus Florian Vogt, viulisti Lisa Batiashvili, kapellimestari Paavo Järvi, sopraano Sonya Yoncheva, basso Jaakko Ryhänen, pianisti Iiro Rantala, näyttelijä Antti Reini ja tukholmalainen Stockholm Syndrome Ensemble.

Turun musiikkifestivaalin ohjelmistosta vastaa toista kertaa taiteellinen johtaja Ville Matvejeff, joka tunnetaan niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistina. Kesän festivaalin teemaksi Matvejeff on valinnut ”Mystiikkaa ja väriloistoa”. Myös Suomi 100 -juhlavuosi ja reformaation merkkivuosi on huomioitu ohjelmistossa.

Yksi festivaalin kohokohdista on Richard Wagnerin Parsifal-ooppera kevyesti tiivistettynä konserttiversiona. Parsifal juhlistaa reformaation merkkivuotta ja niin reformaatio kuin Turun uskonnollinen monimuotoisuus näkyvät esimerkiksi konserttipaikkojen valinnassa: konsertteja on Tuomiokirkossa, Mikaelinkirkossa, Ortodoksikirkossa, katolilaisessa kirkossa ja Turun synagogassa.

Avajaiskonsertissa barokkiaarioita ja uudempaa ja vanhempaa kamarimusiikkia

Festivaalin avajaiskonsertti on keskiviikkona 9.8. klo 19 Sigyn-salissa. Konsertissa esiintyvät ruotsalaissopraano Susanna Andersson, viulistit Kreeta-Julia Heikkilä ja Janne Malmivaara, alttoviulisti Jasmin Noel Beams ja sellisti Tuomas Ylinen. Pianossa ja cembalossa kuullaan festivaalin taiteellista johtajaa, Ville Matvejeffia. Ohjelmassa on Saara Lindahlin Between Time and Infinity (2015) pianokvintetille, Händelin aarioita sekä Brahmsin Pianokvintetto f-molli op. 54.


Kuva: Turun musiikkijuhlien päätöskonsertissa esiintyy Estonian Festival Orchestra.