Alkusyksyn Suomi 100 -ohjelma käynnistyy Paimiossa Yhdessä-viikonlopun Jokitapahtumalla, ”Paimiolaiset sodassa” -kirjanjulkistuksella sekä ”Florinus, Franzén ja Runeberg – kolme merkkimiestä Paimion Vanhassa Pappilassa” -tilaisuuksilla.

Elokuun viimeisenä lauantaina 26.8. Paimion Jokipuistossa vietetään klo 12-22.30 Yhdessä-viikonlopun hengessä Suomi 100 -päivää. Ohjelmassa on mm. Kahden sillan soutu, draamakävelykierroksia, musiikkia, liikunnallisia toimintapisteitä ja lopuksi vietetään yhdessä Muinaistulien iltaa.

Paimion merkkimiehet

Torstaina 17.8. klo 18 ja sunnuntaina 20.8. klo 17 Paimion Vanhassa Pappilassa uppoudutaan sanankäytön merkkimiehiin, jotka liittyvät Paimioon ja sen pappilaan. Kirkonmies Henrik Florinus, Paimion kirkkoherra 1600-luvun lopulta, oli suomen kielen kehittäjä ja lukuisien julkaisujen laatija. Runoilija-tiedemies-pappi Frans Michael Franzén teki läpimurtorunonsa Paimion-muistojen pohjalta 1790-luvulla. Nuori Turun Akatemian opiskelija Johan Ludvig Runeberg taas vietti Pappilassa kesän 1826 rovasti Anders Johan Laguksen lasten kotiopettajana.

Tilaisuuksissa esiintyvät professori Kaisa Häkkinen, joka luotaa Florinuksen, Franzénin ja Runebergin osuutta suomen kielen ja kirjallisuuden kehitykseen, lausuja Marjatta Järvinen, joka esittää heidän tuotannostaan poimittuja näytteitä ja arkkitehti Viri Teppo-Pärnä, Pappilan nykyemäntä, joka juontaa kokonaisuuden sekä esittelee päähenkilöiden liittymistä miljöön vaiheisiin. Musiikista vastaavat klarinettiduo Marjukka ja Tatu Kulmala sekä pianisti Tesma Lindgren, joka esittää Franzénin ja Runebergin runojen sävelasuja. Lauluosuudet esittää Anton Simolin.

Tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta esitystilojen rajallisen koon takia käytössä on ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse. Lisätietoja www.paimio.fi (Ajankohtaista 27.6.)

Paimiolaiset sodassa

Paimiolaiset sodassa -julkaisu julkistetaan perjantaina 29.9. Paimion Sotaveteraanien Tuki ry:n julkaisu taltioi sotavuosien paimiolaiskokemuksia ja elämää niin sota- kuin kotirintamallakin ja siirtää tietoa sodan ajan tapahtumista tuleville sukupolville. Kirjan sisältö ulottuu itsenäistymisestä jälleenrakentamiseen, mutta painopiste on selkeästi talvi- ja jatkosodan tapahtumissa.