Uuden monitoimitalo Ypsilonin peruskivi muurattiin 25.8.2017 Yli-Maariassa. Monitoimitalon monipuoliset ja joustavat tilaratkaisut sekä uudenlainen, älykäs oppimisympäristö antavat hyvät puitteet yhdistellä eri oppiaineita ja opiskelumenetelmiä. Ypsilonista pyritään luomaan tila, jossa kaikkien rakennuksessa toimivien erityisosaaminen yhdistetään paremmiksi palveluiksi kuntalaisille.

Ypsilonin tulevat käyttäjät, Moision koulun oppilaat ja ryhmä päiväkotilapsia, osallistuivat peruskiven muuraukseen. Kuva: Eva Maria Lehto.

Tulevat käyttäjät, Moision koulun oppilaat ja ryhmä päiväkotilapsia, osallistuivat Yli-Maarian uuden monitoimitalo Ypsilonin peruskiven muuraukseen 25.8.2017 Tilaisuudessa luettiin perustamisasiakirja, laskettiin lieriö ja muurattiin peruskivi. Yhdessä lasten kanssa peruskiveä muurasivat apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja rakennuttamispäällikkö Merja Lumme Turun kaupungilta sekä Hanna Kolehmainen Hartela Länsi-Suomi Oy:stä.

Lapset saivat päättää peruskivilieriön eli aikakapselin sisällöstä. Tulevia sukupolvia varten peruskiveen säilöttiin tälle ajalle ominaisia esineitä, koululaisten kirjeitä ja päiväkotilasten ajatuksia kotimaastaan. Lieriön sisään laitettiin tulevia sukupolvia varten seuraavat esineet:

  • peruskirja
  • päivän Turun Sanomat
  • käytössä olevia kolikoita
  • päiväkotilasten ajatuksia kotimaastaan v. 2017
  • iPhone
  • kirje kahdelta 6-luokkalaiselta tytöltä
  • lyijykynä
  • fidgetspinner
  • energiajuomatölkki
  • valokuva ja nimilista opettajakunnasta

Älykäs oppimisympäristö sekä monipuolisia ja joustavia tilaratkaisuja

Monitoimitalo Ypsiloniin on suunniteltu uudenlainen älykäs oppimisympäristö, jossa käytetään opetusta ja oppimista tukevaa teknologiaa sekä digitaalisia ratkaisuja. Käyttöön otettavat laitteet ja ohjelmistot ovat joustavasti muunneltavissa tarpeiden mukaan.

Raunistulan koulun rehtori Marianne Ulfstedt ottaa Yli-Maarian koulun johtaakseen.

-Olemme iloisia saadessamme terveellisen, turvallisen ja ajanmukaisen oppimisympäristön, jossa on huomioitu oppimisen määrittyvän tulevaisuudessa entistä enemmän oppisisällön kuin oppiaineen mukaan. Monipuoliset ja joustavat tilaratkaisut antavat hyvät puitteet yhdistellä eri oppiaineita ja opiskelumenetelmiä. Uusi monitoimitalo antaa myös aivan uudenlaisen mahdollisuuden kehittää yhteistyötä varhaiskasvatuksen, kirjasto- ja nuorisopalvelujen sekä terveydenhuollon kanssa, kertoo Ulfstedt.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo on tyytyväinen alueen vetovoimaisuuden lisääntymiseen.

-Yli-Maarialaiset saivat odottaa häpeällisen kauan sitä, että kaupunki lunasti lupauksensa asukkaiden tärkeimmistä lähipalveluista: koulusta ja päiväkodista. Nyt tuo lupaus toteutuu mitä parhaimmalla tavalla, kun lapset ja nuoret saavat käydä opinpolkunsa samassa, tutussa ympäristössä aina varhaiskasvatuksesta perusopetuksen loppuun saakka, iloitsee Koivusalo.

Palvelut kaikenikäisille saman katon alta

Ypsilonin toiseen kerrokseen tulee tilat sekä kirjastolle että nuorisolle. Yhdessä toimiminen antaa uudenlaisia mahdollisuuksia yhteisölliseen toimintaan ja kohtaamisiin. Tilat ovat tarpeen mukaan muunneltavissa ja henkilökunta pyrkii tuomaan alueen asukkaiden elämään iloa ja inspiraatiota.

- Pyrimme luomaan tilan, jossa meidän kaikkien, niin kirjaston kuin nuorisopalvelujen, koulun, varhaiskasvatuksen sekä terveys- ja neuvolapalvelujen erityisosaaminen yhdistetään kuntalaisten paremmiksi palveluiksi, lupaavat nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer.

Kirjasto tuo tiloihin myös omatoimiset kirjastopalvelut, jolloin kirjastoa voi käyttää kaikkina viikonpäivinä aamuvarhaisesta iltaan asti. Omatoimikirjastoja on muutama Turussa jo ennestään ja ne ovat saaneet asiakkailtaan erittäin hyvän vastaanoton.

Osittain kolmikerroksisen monitoimitalon vesikattotyöt alkamassa

Monitoimitalon perustustyöt on tehty ja väestösuojat ovat valmiit rungon osalta. Rakennuksen runkotyöt ovat käynnissä ja vesikattotyöt alkavat ensi viikolla. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan talo otetaan käyttöön vuodenvaihteessa 2018–2019.

Yläilmoista Y:n mallisen ja osittain kolmikerroksisen Ypsilonin laajuus on noin 8500 neliömetriä ja kustannusarvio noin 23 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on valmistuttuaan tilat noin 700 peruskouluikäiselle, 120 päiväkotilapselle, kirjastolle, nuorisolle, kouluterveydenhuollolle ja neuvolapalveluille.

Monitoimitalo Ypsilonin peruskiven muuraus käynnissä. Kuva: Eva Maria Lehto

Allianssimalli sopii erityisesti suurten rakennusprojektien toteutukseen

Yli-Maarian monitoimitalohanke toteutetaan allianssimallilla, joka sopii erityisesti suurten ja monimutkaisten hankkeiden toteutukseen. Allianssimallissa asiantuntijat työskentelevät yhdessä samassa tilassa ja informaatio on avointa. Allianssimallissa kaikkien osapuolten monipuolinen osaaminen pystytään paremmin hyödyntämään hankkeen parhaaksi. Myös käyttäjät huomioidaan suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa.

-Allianssimalli valittiin koska tavoitteenamme on, että aikataulu, kustannukset, laatu ja lopputuloksen toiminnallisuus pitävät, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Avoin ryhmätyö, innovatiivisuus ja hyvä keskusteluyhteys takaavat onnistuneen vuoropuhelun osapuolten välillä. Projekti vaatiikin hyvää yhteistyötä niin suunnittelijoilta, urakoitsijoilta, rakennuttajalta kuin käyttäjiltäkin.

-Tässä hankkeessa ollaan siinä onnistuttu alusta asti, kehuu kohteen päätoteuttaja ja rakennusurakoitsija Hartela Länsi-Suomi Oy:n aluepäällikkö Lauri Piitari.

- Olemme olleet iloisia päästessämme toteuttamaan allianssihanketta yhdessä eri osapuolten kanssa, Piitari jatkaa.

Rakentamista voi seurata osoitteessa www.turku.fi/ypsilon

 

Kaupunginosa/Alue: