Turkulaisten ravintoloiden ja kahviloiden jääpalahygieniassa on parannettavaa. Ympäristöterveydenhuollon valvontaprojekti osoitti, että jääpalakoneita ei pestä riittävän usein merkittävässä osassa ravintoloita ja kahviloita.

Turkulaisten ravintoloiden ja kahviloiden jääpalahygieniassa on parannettavaa. Kaupungin ympäristöterveydenhuollon kesällä tekemä valvontaprojekti osoitti, että jääpalakoneita ei pestä riittävän usein merkittävässä osassa ravintoloita ja kahviloita.

Valvonta kohdistettiin 50 ravintolaan ja kahvilaan. Jääpalakone puhdistettiin riittävän usein eli vähintään kerran kuukaudessa ainoastaan 21 näytteenottopaikassa. Selvästi liian harvoin jääpalakone puhdistettiin 12 näytteenottopaikassa. 16 kohteessa ei työvuorossa olleella henkilökunnalla ollut tietoa jääpalakoneen puhdistustiheydestä tai siitä, milloin jääpalakone on viimeksi puhdistettu.

Aerobisten pesäkkeiden kokonaismäärä ylitti sallitun raja-arvon 24 kohteessa. Koliformisia bakteereja löytyi kahdesta kohteesta. Suolistoperäisiä enterokokkeja tai E. colia ei todettu yhdessäkään kohteessa. Ympäristöterveydenhuolto on toimittanut kirjalliset ohjeet jääpalakoneen puhdistuksesta ja hygieenisestä jääpalojen käsittelystä kohteisiin, joissa raja-arvot ylittyivät. Koliformisten bakteerien toteaminen johti uusintanäytteenottoon.

Ympäristöterveydenhuolto korostaa, että toimijoiden tulisi sisällyttää jääpalakoneiden puhdistus ja huolto osaksi omavalvontaa. Laitteet pitäisi puhdistaa säännöllisin väliajoin, vaikka ne silmämääräisesti vaikuttaisivatkin puhtailta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää jääpalojen hygieeniseen käsittelyyn, jääpalakoneen puhdistusmenetelmään ja puhdistusvälineiden puhtauteen.

 

Asiasanat: