Ruissalossa on metsakauriita ja valkohäntäpeuroja liikaa. Metsästyksellä turvataan tammien ja muiden arvokkaiden kasvilajien uusiutumista.

Turun kaupungin ympäristönsuojelu metsästää metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja Turun kaupungin maa-alueilla Ruissalossa lajien normaaliin metsästysaikaan 1.9.2017–31.1.2018. Metsästyksen toteuttaa ryhmä metsästäjiä Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen alueelta. Metsästys tapahtuu arkisin aamu- ja iltahämärissä ns. kyttäysjahtina. Metsästyksestä ilmoitetaan kyltein metsästyspaikkaa lähellä kulkevilla ulkoilureiteillä. Metsästyksestä ei aiheudu vaaraa luonnossa liikkujille. Pyynnille luonnonsuojelualueella on saatu poikkeuslupa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Metsästyksellä turvataan tammen uusiutumista

Sekä metsäkauriita että valkohäntäpeuroja on runsaasti kaikilla Turun saarilla ja erityisesti Ruissalossa, jossa niitä ei ole lähialueiden tapaan metsästetty. Luontaisten vihollisten ja metsästyksen puute on johtanut kauriskannan luonnontilaisesta poikkeavaan runsastumiseen. Ruissalon hirvieläimiä laskettiin helmikuussa 2017. Noin 200 hehtaarin metsäalueelta laskettiin 234 metsäkaurista ja 11 valkohäntäpeuraa. Vastaavanlaisia metsäisiä, metsäkauriiden lepäilyyn sopivia elinympäristöjä on saarella yhteensä noin 450 hehtaaria, joten metsäkauriiden määrä saattoi Ruissalossa olla jopa yli 400 eläintä.

Ruissalon luonto on koko maan mittakaavassa erittäin monipuolinen, ja erityisen tunnettu se on laajoista jalopuulehdoista. Pienten hirvieläinten laidunnus saattaa tutkimusten mukaan haitata sekä puuvartisten kasvien, kuten tammien, että ruohovartisten kasvien uusiutumista. Ruissalossa on havaittu nuoria tammia, joiden kasvu on häiriintynyt kauriiden laidunnuksen seurauksena.

Metsästyksen tavoitteet

Metsästyksen tavoite metsäkauriin osalta on pienentää lajin kantaa, jotta tammen, ja muiden Ruissalon luonnon arvokkaiden kasvilajien uusiutuminen on mahdollista.

Valkohäntäpeura luokitellaan kansallisessa vieraslajistrategiassa tarkkailtavaksi tai paikallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Valkohäntäpeuran osalta metsästyksen tavoite on supistaa Ruissalon valkohäntäpeurakanta mahdollisimman pieneksi.

Asiasanat: