Anneli Virta on kohta 84-vuotias eläkeläinen. Hän osoittaa parhaalla mahdollisella tavalla sen, että ikä on vain numeroita. Annelin viikkoon kuuluu niin Turun kaupungin kuin Turun seudun vanhustuen järjestämien jumppien ohjaaminen. Ja hän liikkuu muutenkin.

Koko Turku liikkuu

Haastetaan itsemme ja toiset turkulaiset liikkumaan 100 kertaa Suomen ympäri syyskuussa. Mikä tahansa liikunta käy suoritukseksi: kävely, siivoaminen, työmatkapyöräily, uinti tai vaikka pihaleikit lasten kanssa.

Lue lisää, osallistu kisaan ja voita hienoja palkintoja: www.turku.fi/kokoturkuliikkuu

Lisätietoa Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen liikuntamahdollisuuksista: www.turku.fi/ruusukortteli

Ohjaamisen hän kertoo loppuvan siinä vaiheessa, kun hän ei enää muista liikkeitä ulkomuistista. Onneksi muisti pelaa edelleen oikein hyvin.

Anneli moikkailee melkein kaikille Ruusukorttelin aulassa pyörähtäville. Samalla hän muistuttaa, että tuolijumppa alkaa kohta liikuntasalissa. Kesän jälkeen kun aikataulut ovat kaikilla vielä hieman epäselviä.

Ihmisille on liikunnan ohella tärkeää tuttujen tapaaminen ja jutustelu. Ja melkein kaikki tuntevat Annelin.

- Monelle kotoa lähteminen on jo iso askel. Se askel olisi tärkeä ottaa, sillä kotona liikkuminen jää yksipuoliseksi ja usein vain istumiseksi, Anneli Virta kertoo.

Moni tulee kauempaakin, sillä Ruusukortteliin on helppo saapua vaikka palvelulinja 1:n bussilla.

   

Kesällä melkein joka aamu Samppalinnaan

Kesällä Anneli käveli melkein joka aamu Ruusukorttelista Samppalinnaan uimaan.

- Joinain aamuina saattoi tuntua, etten jaksa lähteä. Kun uintireissulta tulee takaisin kotiin, hyvää oloa on vaikea edes sanoin kuvailla, Anneli kertoo.

Kesällä hän myös ohjasi Ruusukorttelin puutarhassa puistojumppaa niin kuin monena vuonna aiemminkin.

Liikunta on aina ollut tärkeä ja luonteva osa Annelin elämää. Hän työskenteli työsuojeluvaltuutettuna ja kirjoituskonetta takoessa niska ja hartiat menivät monilla jumiin. Jo silloin hän kiinnostui työhyvinvointiasioista ja liikunnan hyvää tekevästä voimasta. Monet kurssit on tullut myös käytyä. Aina hän on lähtenyt mukaan ohjaamaan liikuntaa vapaaehtoispohjalta.

- Kyllä vuosien varrella moni jumpassa mukana ollut on jäänyt pois huonontuneen voinnin tai kuolemankin takia, Anneli toteaa tosiasian.

     

Mukavia muistoja

Monet sanovat etteivät voi osallistua jumppaan, sillä he ajattelevat, että eivät pääse ylös lattialta, sinne kerran mentyään.

- Sanon heille, että tehdään kaikki liikkeet lattialla eikä hypitä edestakaisin ylös ja alas.

Hän on myös ohjannut vesijumppaa ennen kuin sitä varsinaisesti kutsuttiin vesijumpaksi.

- Sanoin silloin, että mennään leikkimään veteen, ei kukaan puhunut vesijumpasta.

Myös vaellus Huippuvuorille ja monta kymmentä reissua Lappiin herättävät monia kivoja muistoja.

Anneli nappaa mukaansa Koko Turku liikkuu -tuloskortin ja lähtee kohti Ruusukorttelin liikuntasalia, sillä kohta alkaa tuolijumppa, hänen itsensä ohjaamana, totta kai.  

Ja jos Anneli näyttää tutulta, niin siihen on syynsä. Hänet valittiin muutama vuosi sitten Turun kaikkien aikojen ensimmäiseksi Lucia-mummoksi.