SparkUpissa Kupittaalla järjestetty Turku Future Hackathon keräsi viikonloppuna 16 tiimiä kehittämään uusia innovaatioita Turun kampus- ja tiedepuistoalueelle. Tiukan kisan voiton ja 8000 euron pääpalkinnon jakoivat lopulta Go Questing ja TwinCities -kilpailutyöt.

Kehitys jatkuu joulukuuhun asti

Kilpailun jälkeen on voittajilla mahdollisuus keskustella kilpailun järjestäjien ja asiantuntijoiden kanssa työn jatkokehittämisestä 7.12.2017 saakka, jolloin voittajille on lisäksi varattu mahdollisuus esitellä ratkaisuaan Turun vierailu- ja innovaatiokeskuksen avajaisissa.

–Hackathoniin osallistuneilla tiimeillä on lisäksi mahdollisuus käyttää ilmaiseksi Elisan IoT-alustaa joulukuuhun saakka, jolloin he voivat esittää edelleen kehittyneet ideansa Elisalle ja saada palautetta jatkoa varten, kertoo Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen.

Turun kaupunki järjesti kaupunkikehityksen hackathon-tapahtuman 29.9.-1.10.2017 yhdessä Elisa Oyj:n, Turku Science Park Oy:n ja Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa. Kilpailu houkutti paikalle lähes 50 osallistujan kansainvälisen joukon, joka edusti kattavasti niin alueen oppilaitoksia kuin yrityksiä ja asiantuntijoita.

Tuomaristo tyytyväisenä

Kilpailun tavoitteena oli edistää Turun kampus- ja tiedepuistoalueen elävyyttä ja viihtyisyyttä kohentavia palveluja, kiinnostavia kohtaamispaikkoja ja fiksua liikkumista.

–Tiimien määrä ylitti kaikki järjestäjien odotukset. Tiimit pääsivät viikonlopun aikana todella hyvin asian ytimeen, vaikka lähtökohta oli haastava ja tehtävän määrittely antoi tarkoituksella paljon tilaa. Oli ilahduttavaa huomata, että kaikissa kilpailutöissä ja pitchauksissa oli jotain hyvää. Kaksi parasta löytyi helposti, mutta niiden järjestykseen saaminen oli mahdotonta. Niinpä kumpikin palkittiin 4000 eurolla, kommentoi kilpailun tuomariston puheenjohtaja Marko Puhtila Turku Science Park Oy:stä.

Kilpailun voittajat

Go Questing

Katso myös: Go Questing -tiimin videohaastattelu

Kilpailutiimin muodostivat Turun Ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat Katriina Jokinen, Matti Krusviita ja Sade Sirén. Kilpailutyön tavoitteena on pelillistää sosiaalinen verkottuminen, etenkin kampusalueen opiskelijoiden keskuudessa. Sovellus helpottaa verkottumista ja uusien bisneskontaktien löytymistä.

Tuomariston kommentit: "Esityksenä erittäin hyvä. Idea yhdistää jo käytössä olevia rajapintoja, alueen 3D-mallia ja paikkatietoa. Sovelluskonsepti yhdistää loistavasti jo toimivia ja käytössä olevia ideoita kokonaisuudeksi, jonka avulla luodaan parempaa asumisympäristöä ja yhteisöllisyyttä alueelle."

TwinCities

 

Katso myös: TwinCities-tiimin videohaastattelu

Kilpailutiimin perustivat paikan päällä hackathonissa Lari Jaakkola, Veikko Eeva, Joonas Uotinen, Anton Nordqvist ja Ha Vu. Tiimi kokosi yhteen niin alueen opiskelijoita kuin yrittäjiä. Kilpailutyössä on tavoitteena rinnakkaistodellisuuden virtuaali-Turku -alustan avulla kokeilla kestävän kehityksen ratkaisuja ja tuoda esiin kaupunkilaisten tarinoita ja ideoita. Konsepti yhdistää asukaslähtöisyyden kaupungin päätöksentekoon, sekä lisää kaupunkikehitykseen joukkorahoitusmahdollisuuksia.

Tuomariston kommentit: "Huomisen konsepti, mutta aika voisi olla kypsä tämän toteuttamiseen jo nyt etulinjassa. Crowdsourcing- ja crowdfunding -mahdollisuuksien yhdistäminen lisää potentiaalia kiinnostavaan liiketoimintaan. Toimisi alustana älykkään kaupungin kehittämisessä."

Älykästä kaupunkikehittämistä

Hackathon-viikonlopun aikana kilpailijoita oli sparraamassa joukko asiantuntijoita mm. Elisan digitaalisesta kehityksestä.  

–Me Elisassa haluamme olla vahvasti mukana suomalaisen tietoyhteiskunnan kehityksessä. Turun hackathon-tapahtuma oli oiva esimerkki siitä, miten uudella innovoinnilla voidaan edistää älykästä kaupunkikehitystä Turun kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeessa, sanoo Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Harri Salo.

Kilpailu täytti myös Turun kaupungin kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen asettamat tavoitteet.

–Viikonloppu synnytti runsaasti ideoita alueen elävyyden ja toimivuuden edistämiseksi. Erityisesti voittajatöiden vahvuutena oli kokonaisvaltainen lähestyminen, jossa oli huomioitu niin fyysisen, toiminnallisen kuin sosiaalisen ympäristön näkökulmat. Lisäksi ilahdutti erinomainen yhteistyö, jota kilpailussa eri toimijoiden kesken syntyi, sanoo kilpailutöiden arviointiin osallistunut kärkihankkeen projektipäällikkö Riitta Birkstedt.

Lisää kilpailusta: