Euroopan komissio julkaisi 9.10. seitsemännen koheesiokertomuksen, jossa analysoidaan koheesiopolitiikan toteutumista viimeisen kolmen vuoden aikana. Samalla se antaa aineksia vuoden 2020 jälkeisen koheesiopolitiikan suunnitteluun.

Koheesiokertomuksen pääviesti on, että koheesiopolitiikan avulla on saatu tuloksia kaikilla EU:n alueilla. Euroopan talous on toipumassa ja alueelliset erot ovat hitaasti tasoittumassa.

Talouskasvu ei kuitenkaan ole yhtä nopea kaikilla alueilla. Monet vauraudeltaan EU:n keskitasoa olevat alueet ovat jumittuneet “keskituloloukkuun”, eivätkä julkiset investoinnit ole vieläkään nousseet finanssikriisiä edeltävälle tasolle. Myös erot työttömyyden ja tuloerojen välillä ovat suuret eri alueilla. Kaikki alueet eivät ole pystyneet vastaamaan globalisaation ja digitalisaation aiheuttamaan teollisuuden muutokseen ja työpaikkojen katoamiseen. Työttömyys, tuloerot ja maahanmuutto aiheuttavat myös muuttopainetta kaupunkeihin.

Koheesioraportin ehdotukset

Koheesiokertomuksessa ehdotetaankin lisäinvestointeja innovaatioiden, ihmisten osaamisen ja infrastruktuurien kehittämiseen. Siinä korostetaan myös investointien tarvetta kaikkialla Euroopassa energiatehokkuuden, uusiutuvan energian ja vähähiilisen liikenteen tukemiseen, jotta vuoden 2030 ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa.

Kertomuksessa esitetään koko EU:n laajuista politiikkaa, joka keskittyy vastaamaan kolmeen päätavoitteeseen:

  1. Globalisaation hallinta: Lisää investointeja innovointiin, digitalisaatioon ja hiilestä irtautumiseen. Tutkimuskeskusten, yritysten ja palvelujen välisten yhteyksien vahvistaminen.
  2. Ketään ei unohdeta: Lisäinvestointeja työttömyyden torjuntaan, ihmisten tukemiseen osaamisensa kehittämisessä ja yritysten perustamisessa sekä syrjäytymisen ja syrjinnän torjuntaan.
  3. Rakenneuudistusten jatkaminen: Julkishallinnon parantaminen. Koheesiopolitiikan ja EU:n talouden ohjauksen välistä yhteyttä tulee vahvistaa, jotta uudistuksia kasvua edistävän ympäristön luomiseksi voidaan tukea.

Lisäksi kertomuksessa listataan ehdotuksia koheesiopolitiikan toimeenpanosta. Koheesiopolitiikan varojen jakoa halutaan yksinkertaistaa ja saada joustavammaksi:

  • Yhteinen säännöstö koheesiopolitiikalle ja EU:n muille rahoitusvälineille (COSME, H2020), jotka investoivat saman tyyppisiin hankkeisiin.
  • Varojen jakamiskriteerien uudistaminen niin, että alueen vaurauden lisäksi otettaisiin huomioon EU:n laajuiset haasteet, kuten väestönmuutos, työttömyys, maahanmuutto ja ilmastonmuutos.
  • Kansallisen yhteisrahoituksen lisääminen.
  • Tietty osa rahoituksesta voitaisiin varata ennen budjettikautta odottamattomille kehityksille, jotta voidaan vastata uusiin haasteisiin nopeammin.

Kesäkuun lopussa julkaistu EU:n rahoituksen tulevaisuutta koskeva pohdinta-asiakirja herätti keskustelua siitä, pitäisikö koheesiorahoituksen keskittyä vastedes vain köyhempien alueiden tukemiseen. Koheesiokertomus kuitenkin tukee koko EU:n laajuisen koheesiopolitiikan jatkamista, mikä on Suomen tavoitteiden mukaista. Suomen tavoitteena on myös, että Itä- ja Pohjois-Suomen harvan asutuksen erityisasema ja muut Suomen erityispiirteet, kuten Itämeri, arktisuus ja Venäjän raja-alue huomioidaan uudistuksessa.

Koheesioallianssi

Koheesiokertomuksen julkaisemisen jälkeen lanseerattiin myös koheesioallianssi, joka ajaa koheesiopolitiikan säilymistä EU:n keskeisenä pilarina vuoden 2020 jälkeenkin. Koheesioallianssin tavoitteena on tehokkaan, näkyvän ja kaikille alueille suunnatun koheesiopolitiikan jatkuminen Brexitistä huolimatta. Allianssin kantavina voimina ovat Alueiden komitea sekä johtavat eurooppalaiset kaupunkien ja alueiden organisaatiot (mm. CEMR, CPMR, EUROCITIES). Mikä tahansa organisaatio voi lähteä mukaan koheesioallianssiin sen julistuksen allekirjoittamalla.

Tapahtuu seuraavaksi

Koheesiopolitiikan tulevaisuudesta käynnistetään vuoden 2018 alkupuolella julkinen kuuleminen. Komissio tekee toukokuussa 2018 ehdotuksen monivuotisesta rahoituskehyksestä, jonka jälkeen ehdotukset vuoden 2020 jälkeisestä koheesiopolitiikasta julkaistaan.

Lisätietoja:

Seitsemäs taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta käsittelevä kertomus

Komission lehdistötiedote 

Komission Fact Sheet 

Koheesioallianssi