Käsityöläiskadun hammashoitolan aulassa kuhisee. Turun kaupungin keskitetty hammaspäivystys on toiminut hoitolassa nyt kuukauden ajan. Asiakkaan hammasvaiva hoidetaan täällä yhdellä käyntikerralla kuntoon. Ja ajan saa samalle päivälle.

Lisätiedot:

Suun terveydenhuollon päivystys (turku.fi)

Melkein kaikki arkihammaspäivystys on nyt keskitetty Käsityöläiskadulle.

- Asiakkaat ovat tyytyväisiä saadessaan ajan samalle päivälle, jolloin ovat olleet yhteydessä ajanvaraukseen hammassäryn tai hampaan lohkeaman ym. takia, Käsityöläiskadulla suuhygienistinä sekä palveluohjaajana työskentelevä Tuire Lehto summaa kulunutta kuukautta.  

Päivystyshoidon uudistuksen tavoitteena on, että asiakas saa apua ongelmaansa ja hoito toteutetaan mahdollisuuksien mukaan kerralla kuntoon, tilanteeseen vaikuttaa kuitenkin aina asiakkaan hoidon tarve.

Tämä parantaa myös kiireettömään hoitoon pääsyä, kun päivystyspotilaiden jatkohoitojen tarve vähenee.

Ajanvarauksessa asiakkaalle annetaan suuntaa antava aika, jolloin hoito aloitetaan. Vastaanottokäynnin pituus joustaa asiakkaan päivystyksellisen hoidon tarpeen mukaan.

- Asiakkaat eivät välttämättä ole tottuneet siihen, että he joutuvat jonottamaan hammaslääkärin vastaanotolle. Monet kiittelevät kuitenkin sitä, että pääsevät vastaanotolle samana päivänä.

Päivystys keskitettiin Käsityöläiskadulle sijainnin ja hyvien kulkuyhteyksien vuoksi.

- Meille on kaikkien helppo tulla, kulkee sitten omalla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Joskus parkkipaikan löytymisessä voi olla haasteita tai välillä parkkirahaa pitää käydä lisäämässä, mutta ne ovat pieniä murheita, Tuire Lehto kertoo kokemuksista.

   

Myös suuhygienistit mukana päivystysuudistuksessa

Käsityöläiskadulla on yhdeksän hammaslääkärin ja yksi suuhygienistin hoitohuone. Hammaslääkärien ja hammashoitajien ohella hammashoitolassa työskentelee kaksi suuhygienistiä, jotka vuorottelevat hammaspäivystyksen palveluohjaajana sekä toimivat myös suuhygienistin tehtävissä.

- Hammaslääkäri voi tarvittaessa lähettää asiakkaan suuhygienistin vastaanotolle, jossa voidaan samalla käynnillä esimerkiksi poistaa hammassärkyä aiheuttava hammaskivi, Lehto kuvaa.

Suuhygienistin roolia päivystyksellisessä toiminnassa kehitetään jatkossakin.

Lääkärit ja hoitajat eivät päivystä viittä päivää peräkkäin vaan maksimissaan kolme päivää.

- Toimintaa kehitetään koko ajan saatujen kokemusten perusteella. Jatkossa kannattaa olla kuulolla ainakin ODA-hankkeen mukanaan tuomasta sähköisestä oirearviosta ja siitä, miten hanke tulevaisuudessa tuo uusia yhteydenottomahdollisuuksia asiakkaillemme, suun terveydenhuollon palvelupäällikkö Suvi Perälä toteaa.