Turussa juhlistettiin 15-vuotiasta Pilke-toimintaa. Paikalla oli Pilke-ryhmän ohjaajia, ryhmiin osallistuvia, esimiehiä ja aiheesta kiinnostuneita eri kaupungeista.

Lisätiedot:

Pilke-toiminnassa päihteitä käyttävät yli 60-vuotiaat halutaan takaisin elämään tavallista ja säännöllistä arkea.

Pilke-ryhmät ovat vertaistuellisia pienryhmiä, pilkeporukoita, joihin päihteitä käyttäviä ja elämäntapansa syrjäyttämiä yli 60-vuotiaita etsitään, kutsutaan ja saatetaan.

Pilke-ryhmät ovat esimerkki kaupungin ja järjestöjen kuten Fingerroosin säätiön ja Sininauhaliiton tiiviistä yhteistyöstä, jota tehdään lähellä päihteitä käyttäviä ikääntyneitä.

Ikääntyneiden päihdetyö (Sininauhaliitto)

Toimintaa ihmisten arjessa

Tilaisuudessa puhunut sosiaaligerontologian professori Jyrki Jyrkämä (emer.) Gerontologian tutkimuskeskuksesta avasi ikääntyneiden ja alkoholin suhdetta ennen ja nyt.

Hän muistutti, että suuret ikäluokat ovat lähes kaikki sotilaiden lapsia. Mutta ikäihmiset ovat silti hyvin heterogeeninen joukko.

Alkoholinkäyttö on nyt kuin jatkossakin osa myös ikääntyvien, ikääntyneiden kuin vanhojenkin elämää. Keskustelua voidaan käydä myös siitä, mitä on kohtuukäyttö.

Mitä hänen mielestään pitäisi tehdä, ettei alkoholi saa liian suurta roolia ikäihmisten elämässä?

- On tärkeää, miten ihmisten luo mennään. Ympäristöön vaikuttaminen ja juuri arjessa oleva toiminta on aina tuloksekkaampaa kuin ylhäältä ohjailu.

Jyrki Jyrkämä

Tavaramerkkiä haetaan ensi vuonna

Kaikkien toiminnassa mukana olevien kaupunkien Pilke-ohjaajat toivat tilaisuuteen tervehdyksensä.

- Lisäksi Lieto on tullut juuri mukaan, kertoo Katariina Hänninen Sininauhaliitto ry:stä.  

- Turun neljäs Pilke-ryhmä alkaa pian, toivottavasti vielä ennen joulua, palvelupäällikkö Leena Rinne Turun kaupungin kotihoidosta kertoo. 

- Koulutetut Pilke-ohjaajat ovat jo odottaneet ryhmän alkua. Myös uuteen ryhmään mukaan lähtijöitä on jo, hän jatkaa.

Pilke-toiminnalle haetaan ensi vuonna tavaramerkkiä.

- Näin voimme taata tasapuolisen kohtelun eri puolilla Suomea käynnissä olevissa ryhmissä, Hänninen lisää.

Tasalaatuisuuden puolesta puhuttiin myös foorumissa useimmissa puheenvuoroissa.

"Tämä on kestävyyslaji"

Lehmusvalkaman Pilke-ryhmään parin vuoden ajan osallistunut Raimo toi oman tervehdyksensä foorumin osallistujille. Lääkäri oli aikanaan suositellut hänelle Pilke-ryhmään osallistumista.
- Ja hyvä niin, Raimo lisää.

Raimo kertoi saaneensa ryhmästä mm. ystäviä ja jutusteluseuraa.

- Ryhmään osallistuminen on minulle tarkoituksenmukaista, ei mitenkään velvollisuus. Tämä on kestävyyslaji, hän päättää.

Katso videolta foorumin tunnelmia sekä Katariina Hännisen ja Leena Rinteen ajatuksia siitä, mikä on Pilke-toiminnan tärkein anti siihen osallistuville.