Turun kaupunki antoi viime vuonna turkulaisille joululahjaksi suuren suosion saavuttaneet Satusillat. Nyt turkulaiset ja kaikki suomalaiset saavat kaupungin Suomi 100 -lahjana Satumaisen Aurajoen, joka riemastuttaa sekä turkulaisia että matkailijoita joulukuun alusta huhtikuuhun asti.

Satumainen Aurajoki on mittava väriä ja valoa hehkuva valotaideteos Turun Aurajoen silloilla ja rannoilla. Janne Auvisen valo- ja äänitaideteoksista koostuva kokonaisuus täyttää Turun tuomiokirkon ja Turun linnan välisen jokirannan kahdella elämyssillalla, valoinstallaatioilla ja sovelluksen kautta aistittavilla äänimaisemilla.

Teatterisilta muuttuu Taru sormusten herrasta -sillaksi ja Kirjastosilta klassisen musiikin sillaksi.

Teatterisilta on viime vuoden Satusillan tapaan koristeltu kuusilla ja valoilla. Sen äänimaisemat johdattavat Tolkienin Taru sormusten herrasta -fantasiaan, joka nähdään myös Turun kaupunginteatterin päälavalla keväällä 2018.

Klassisen musiikin silta tuo Turun filharmonisen orkesterin esittämiä tallenteita Kirjastosillan ylittäjien iloksi.

– On upeaa, että saamme jatkoa Satusilloille, jotka ihastuttivat turkulaiset viime jouluna. Saimme niistä valtavasti positiivista palautetta ja niitä tultiin varta vasten katsomaan kauempaakin. Pelkästään kaupungin somekanavien kautta Satusillat tavoittivat 200 000 ihmistä ja arviomme mukaan paikan päällä vieraili kymmeniä tuhansia kävijöitä, iloitsee viestintäjohtaja Saara Malila.

Kerää ääniraitoja ja voita matka Karibialle

Satumainen Aurajoki -kokonaisuuteen liittyy myös osallistavia pelillisiä elementtejä, jotka houkuttelevat Aurajokirantaan monen ikäisiä kävijöitä. Lataamalla puhelimeen Satumainen Aurajoki -sovelluksen pääsee aistimaan Aurajokirannan miljöön aivan uudella tavalla.

Yksitoista äänimaisemaa löytyvät Turun tuomiokirkon ja Turun linnan väliseltä matkalta. Sovellus johdattaa alueelta toiselle ja kun jokainen ääniraita on tallennettu, koostuu niistä yhdessä upea musiikkielämys. Kerättyään jokaisen ääniraidan voi osallistua arvontaan, jonka pääpalkintona on risteily Karibialla. Arvonta suoritetaan 6.4.2018.

Kaupunki satsaa Aurajoen ja keskustan valaistukseen

Satumainen Aurajoki -kokonaisuus on osa Turun kaupunginvaltuuston keväällä hyväksymää Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi tehtyä juhlasuunnitelmaa ja osa kaupungin Keskustan kehittäminen -kärkihankkeen toimenpanoa. Kokonaisuus rahoitetaan Turun kaupungin Kaunistamisrahaston tuotoilla.

Kaunistamisrahasto on lahjoitusrahasto, joka on perustettu yhdistämällä Turun kaupunginvaltuuston päätöksellä useita eri rahastoja. Sen tuottoa on tänä vuonna käytetty muun muassa uusiin seinämaalauksiin eli muraalehin, kaupunkiviljelypalstoihin sekä kukkaistutuksiin.

– Kaupunkikeskustan kehittämistä tukee erityisesti se, miten Satumainen Aurajoki valon ja äänen keinoin vahvistaa keskustan ympärivuotista elävyyttä vuoden pimeimpinä kuukausina, sanoo Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Satumaisen Aurajoen avajaiset järjestetään Aurajokivarressa lauantaina 2.12. kello 17. Ohjelmassa on muun muassa ääniseikkailua, maistiainen helmikuussa Kaupunginteatterin ohjelmistossa nähtävästä Taru sormusten herrasta -esityksestä sekä Euga-kuoron esitys.

Teoksen on suunnitellut valo- ja äänitaiteilija Janne Auvinen yhdessä RYHMÄ 106 -mediataidetiimin kanssa. Tiimiin kuuluvat äänisuunnittelijat Eero Auvinen ja Iiro Laakso, valaistussuunnittelijat Petteri Unkila ja Eero Helle sekä toteutussuunnittelija Oskar Krogell.

www.turku.fi/satumainenaurajoki