Turun toinen Icehearts-joukkue aloitti tänä syksynä 12-vuotisen yhteisen taipaleensa. Kasvattajat Pasi ja Niko ovat ylpeitä jääsydämien yhteishengestä.

Icehearts  - ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla

  • Icehearts on innovatiivinen toimintamalli, jonka työväline on joukkueurheilu. Jokainen joukkue on 12 vuotta kestävä yhteinen matka, lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle.

  • Syrjäytymisvaarassa olevista lapsista kootaan ryhmä, jota yksi aikuinen, kasvattaja, ohjaa läpi koko peruskoulun.

  • Urheiluharrastuksen ohjaamisen lisäksi kasvattajat ovat suojattiensa tukena arjen tilanteissa.

  • Turun kaupungin hyvinvointitoimiala tukee järjestötoimintaa, sillä se tuottaa tutkitusti tuloksia.

  • Lisätietoja: www.icehearts.fi

– Ketkä kaikki on Iceheartsis, yksi pojista huudahtaa ja seitsemän kättä nousee heti häpeilemättä ilmaan.

Porukka on ollut kasassa vasta muutaman viikon, mutta se puhkuu jo tiivistä yhteishenkeä. Jalkapallotreenit Pansion kentällä ovat alkamassa.

Turun uuden Icehearts-joukkueen kasvattaja Pasi Pietikäinen on ollut pitkään tekemisissä nuorten kanssa. Hän työskenteli 17 vuotta tien toisella puolella Pansion koulun valmistavassa opetuksessa. Työpaikka ei juuri muutu, sillä kasvattajalla on tärkeä rooli paitsi täällä kentällä myös pansiolaislasten kouluarjessa.

– Pitkäjänteisyys, kokemus lapsista ja ennakointikyky, Pasi listaa kasvattajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi. Näistä jokaista on jo tarvittu, vaikka joukkueen alkutaival on sujunut odotuksia paremmin.

– Joka päivä on jotain pientä kilpailua. Katsotaan että kuka on ykkönen, kuka kakkonen. Se kuuluu tähän, Pasi sanoo ja lähtee erottamaan rähinöivää kaksikkoa toisistaan.

Muista antaa aikaa

Turun ensimmäinen Icehearts-joukkue aloitti syksyllä 2013. Joukkueen kasvattaja Niko Valikainen seuraa tuoreemman katraan treenejä virne suupielessään.

– Katso tätä näkyä, tässä on kaikki kauneimmillaan, hän vinkkaa. Yksi pojista makailee jalat ylhäällä kentän laidalla, eräs parivaljakko painii keskiympyrässä ja muut puuhaavat omiaan. Palloon ei koske kukaan.

– Tätä se oli meilläkin aluksi. Paljon on tapahtunut neljässä vuodessa.

   

Niko aloitti työssään samanlaisen seitsemän pojan nipun kanssa. Nyt hänen joukkueessaan on 19 poikaa, ja tiimi pelaa nappulaliigaa hyvällä menestyksellä.

– Nikosta on ollut suuri apu tässä alussa. Sieltä on saanut niitä kokemuksen tuomia vinkkejä, Pasi kertoo.

– Ehkä olen kertonut pari kauhutarinaa alkuajoilta, Niko nauraa.

– Olen painottanut sitä, että kannattaa antaa pojille aikaa. Kolmen vuoden päästä käytös ja pelikin ovat ihan erinäköisiä, hän muistuttaa.

 

 

Niko Valikainen

   

Pojat asettuvat ensimmäiseen joukkuekuvaansa. Kasvattaja Pasi Pietikäisen (takana) mukaan urheilutausta ei ole pahitteeksi työssä.

 

Teksti ja kuvat: Matti Koivisto

Juttu on julkaistu Turkupostissa 4/2017.