Turun pitkäaikainen työ lapsiperheiden liikunnan edistämiseksi toi kunniamaininnan Suomen perheliikuntamyönteisin kunta -kilpailussa.

Kunniakirjan vastaanottivat liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola ja alle kouluikäisten liikuntapalveluvastaava Hanna Vainio Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksesta.

– Teemme kiinteää yhteistyötä perheliikunnan edistämiseksi yhteistyökumppaniemme kanssa. Perheliikuntaan kannustaminen käynnistyy jo neuvoloissa, joissa ohjataan vähän liikkuvia lapsiperheitä liikunnan pariin. Varhaiskasvatuksen yksiköt ovat aktiivisesti mukana Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa ja järjestävät liikunnallisia vanhempainiltoja ja -juhlia, kertoo liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola.

Liikuntapalvelukeskus tuottaa varhaiskasvatuksen yksiköille perheliikuntapostin kerran kuukaudessa. Tiedote kannustaa lapsiperheitä käyttämään kaupungin kattavia liikuntapalveluja.

– Turku kannustaa monin tavoin lapsiperheitä omaehtoiseen liikkumiseen. Turussa on runsaasti lapsiperheille sopivia ulkoliikuntapaikkoja, lähiliikuntapuistoja ja leikkipuistoja. Perheille sopivia Paavonpolkuja on eri puolilla kaupunkia. Niiden avulla on helppo tutustua lähiluontoon. Polkukartan voi ladata matkapuhelimeen ja tehdä lapsiperheille sopivia toiminnallisia tehtäviä matkan varrella, Lainio-Peltola kertoo.

Palveluja tuotetaan yhteistyössä järjestöjen kanssa

– Teemme aktiivisesti yhteistyötä järjestöjen kanssa. Yhteinen perheliikuntatuotteemme on jo toistakymmentä vuotta ollut sunnuntaisin eri puolilla Turkua järjestettävä Lasten liikunnan ihmemaa. Se tarjoaa maksutonta liikkumisen iloa 1–12-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Ihmemaassa voi leikkiä vapaasti ja kokeilla monenlaisia liikuntavälineitä, kertoo Hanna Vainio.

Järjestöjen kanssa yhteistyössä tarjotaan myös mm. 6–12-vuotiaille liikuntaharrastusta etsiville Lapset liikkeelle -tunteja. Joka viikko on tarjolla noin 60 lajikokeilutuntia.

Turussa kuullaan kuntalaisia monin tavoin liikunnan edistämisessä ja neuvotaan liikuntaan liittyvissä kysymyksissä. Liikuntapalveluvastaavat neuvovat ja kertovat liikuntamahdollisuuksista maksuttomissa Liikunnan palveluohjaus -tilaisuuksissa. Tilaisuudet tarjoavat myös mahdollisuuden jutella asiantuntijan kanssa liikuntasuosituksista ja kysellä vinkkejä oman harrastuksen aloittamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämän Suomen perheliikuntamyönteisin kunta -kilpailun Varsinais-Suomen alueelliset kunniakirjat jaettiin 27.11. hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluetilaisuudessa Turussa. Alueellisen kunniamaininnan sai myös Lieto.