Kaupunkien roolin tärkeys korostui enemmän kuin koskaan marraskuussa järjestetyssä Bonnin ilmastokokouksessa. Myös Turku oli mukana esittelemässä omaa ilmastotyötään.

Bonnissa järjestetty ja Fijin isännöimä COP23 -ilmastokokous toi yhteen valtioiden, alueiden ja kaupunkien johtajat sekä tuhansia sidosryhmien edustaja keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja sen hillitsemisen ratkaisuista. Kunnianhimoa pitäisi nostaa joka tasolla ja sektorilla, sillä ilmaston lämpeneminen – ja sitä kautta maapallomme säilyttäminen elinkelpoisena – saadaan pysäytettyä vain siirtymällä hiilettömään yhteiskuntaan.

Kaupungit olivat hyvin vahvasti esillä kokouksessa osoittamassa sitoutuneisuutensa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja esittelemässä ilmasto- ja ympäristöohjelmiaan. Kaupunkien aktiivisuus onkin tärkeää, sillä yli 70 % maailman saasteista on peräisin kaupungeista. Kaupungit ovat myös ilmaston lämpenemisen vaikutuksille hyvin alttiita. Toisaalta kaupungeilla on myös mahdollisuus toimia ilmastotyön edelläkävijöinä, toimeenpanijoina sekä yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyön linkkinä.

Kaupungit eivät voi voittaa tätä taistelua yksin, mutta ilman kaupunkeja sitä ei voiteta ollenkaan

Ilmastokokouksen yhteydessä 12. marraskuuta pidetyssä kaupunkien ja alueiden johtajien huippukokoukseen kokoontui yli 330 johtajaa ja yli 1000 delegaatiota. Kokouksessa sadat kaupungit allekirjoittivat Bonn−Fiji-sitoumuksen kunnianhimoisemmista paikallisista ja alueellisista ilmastotoimista. Sitoumus kutsuu myös valtioita vahvistamaan kansallisesti määriteltyjen panostensa kaupunkeja ja alueita koskevia ulottuvuuksia. Saksan liittovaltion talousyhteistyö- ja kehitysministerin Hans-Joachim Fuchtelin sanoin “kaupungit eivät voi voittaa tätä taistelua yksin, mutta ilman kaupunkeja sitä ei voiteta ollenkaan.”

Lisäksi Global Convenant of Mayors julkaisi tapahtuman yhteydessä uuden raportointistandardin, jonka avulla voidaan laskea kaupunkien ja alueiden hiilidioksidipäästöjä. Standardista järjestetään julkinen lausuntokierros vuoden 2018 alkupuolella, jonka jälkeen se otetaan pikkuhiljaa käyttöön. Sitoumuksen allekirjoittaneet kaupungit merkitsevät päästönsä ja tavoitteensa yhteiseen julkiseen rekisteriin ja julkaisevat kolmen vuoden sisällä SECAP-suunnitelman (Sustainable energy and Climate Action Plan) tavoitteiden saavuttamiseksi. Myös Turussa on työn alla uuden ilmasto- ja energiaohjelman suunnittelu SECAP-mallin mukaisesti.

Turku oli myös aktiivisesti mukana Bonnin ilmastokokouksessa. Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen piti puheenvuoron kaupunkien ja alueiden globaalissa paneelissa, joka käsitteli ilmastonmuutokseen sopeutumista ja varautumista. Turun ilmastopolitiikasta vastaava kehittämispäällikkö Risto Veivo esitteli puolestaan Turun ilmastotyötä kestävää liikkumista ja vihreitä hankintoja käsittelevissä seminaareissa.

Turun tavoite hiilineutraalista kaupungista vuoteen 2040 mennessä, energiajärjestelmän uudistaminen sekä kiertotalousstrategia ovat kansainvälisestikin kunnianhimoisia. Työ tuottaa tulosta: päästöjä on jo saatu vähennettyä kolmannes vuoden 1990 tasosta. Valmistelussa olevassa uudessa ilmasto- ja energiaohjelmassa pyritään 80 % päästövähennyksiin jo vuonna 2029.

 

Lue lisää:

ICLEI

Bonn-Fiji sitoumus

Turun kaupunki

Hiilineutraali Turku

Asiasanat: