Varsinais-Suomen Viro-keskuksen lahja satavuotiaalle Virolle on Viro 100 -teemaisten tapahtumien sarja, joka käynnistyy 10.1.2018. ”Virolaisten tie Australiaan” -näyttelyllä.

Viro itsenäistyi 24.2.1918, alle kolme kuukautta Suomen jälkeen. Viron satavuotisjuhliin on monella tapaa otettu vauhtia Suomen juhlavuodesta.

Turun Siirtolaisuusinstituutissa avattava näyttely kuvaa virolaisten pakolaisten elämää Saksan pakolaisleireillä vuosina 1945–1950. Leirien ihmiset joutuivat pakenemaan kotimaastaan vankeutta tai karkotusta. Osa heistä päätyi sittemmin eri puolille maailmaa, mm. Australiaan.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien lisäksi on helmi-huhtikuussa tarjolla Viro tutuksi -luentosarja Varsinais-Suomen Viro-keskuksessa (Brinkkalan talon sisäpiha), 8.3. elokuvapäivänä virolaisia elokuvia Turun pääkirjaston Studiossa ja 16.3. lasten juhla taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Turku kunnioittaa Viron itsenäisyyspäivää valaisemalla Kirjastosillan Viron lipun väreillä 24.2.

Lahjoja satavuotiaalle

Virossa kaikki saavat antaa 100-vuotiaalle lahjoja – ideoita, ehdotuksia, taideteoksia, tapahtumia tai talkoopäiviä. Lahjan voi tehdä yksityinen ihminen tai se voidaan suunnitella isommalla joukolla.

Neuvostoliiton miehityksen aikana Viron itsenäisyyspäivää ei juhlittu, mutta nykyään varsinaisen itsenäisyyspäivän lisäksi Virossa juhlitaan myös uudelleenitsenäistymisen päivää 20.8., jolloin muistellaan kuinka Viro julisti itsenäisyytensä palautetuksi vuonna 1991.