Turun kaupunki valmistautuu Kauppatorin uudistamisen alkamiseen kevään aikana. Käynnissä ovat valmistelevat työt torikaupan siirtämiseksi väliaikaiseen paikkaan ja torin pintarakennustöiden aikataulusuunnittelu.

Väliaikainen torikauppa-alue rakennetaan Yliopistonkadulle Aurakadun ja Kauppiaskadun väliselle alueelle. Väliaikaiselle torialueelle tulee myyntipaikkojen lisäksi myös tilat kahdelle kahviolle, kahdelle jäätelökioskille ja yleisö-wc:lle. Torialueelle tulee myös huolto-, sosiaali- ja varastotiloja.

- Myyntipaikkojen sijoittumista väliaikaiselle torialueelle on suunniteltu yhdessä torikauppiaiden kanssa. Yhteinen tahtotila luonnollisesti on, että kannattavan torikaupan edellytykset säilyvät myös rakentamisen aikana, kertoo alueisännöitsijä Pekka Karlsson Turun kaupungilta.

- Väliaikaisesta haitasta huolimatta torikauppa jatkuu vilkkaana ja tori pysyy kohtaamispaikkana myös rakentamisen aikana.

Kauppatorin uudistamisen ensimmäinen konkreettinen askel on arkeologisten kaivausten käynnistyminen todennäköisesti myös kevään aikana. Kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n välisen maanvuokrasopimuksen mukaan toriparkkiyhtiö vastaa pysäköintilaitoksen, liiketilojen ja yhdystunnelien rakentamisen edellyttämistä kaivauksista. Kaivaukset voidaan aloittaa sen jälkeen, kun kaupunki on hyväksynyt pysäköintilaitoksen rakentamiseen liittyvän rahoitus-, vakuutus- ja vakuusselvityksen.

Toriparkkiyhtiö on tilannut arkeologiset kaivaukset Muuritutkimus Ky:ltä, joka on saanut Museovirastolta asiaan liittyvän tutkimusluvan. Aktiivisen kaivausvaiheen arvioidaan kestävän noin kahdeksan kuukautta. Kaivausten löydöt sijoitetaan Turun museokeskuksen kokoelmiin.

Kaupunki valmistautuu arkeologisiin kaivauksiin pyytämällä tarjouksia, jotka koskevat torin kivetyksen ja rakennusten purkamista, kertoo projektijohtaja Janne Laine:

- Kivet kerätään talteen jatkokäyttöä varten. Suunniteltu torin sulanapitojärjestelmä edellyttää kivien halkaisemista. Samassa yhteydessä kivet myös puhdistetaan.

- Torin vanhat rakennukset sen sijaan puretaan, eikä niille ole uusiokäyttöä uudella torilla. Hesburger-grillin omistaja siirtää omistamansa rakennuksen omalla kustannuksellaan toiseen paikkaan. Olemassa oleville vuokralaisille tullaan erikseen ilmoittamaan hyvissä ajoin vuokrasopimuksien päättymisestä ennen purkutöiden aloitusta.

Turun kaupunki on myöntänyt maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamista koskevan rakennusluvan T-Park Oy:lle. Rakennusluvasta on jätetty kaksi valitusta Turun hallinto-oikeuteen, ja oikeudelta odotetaan myös kannanottoa siihen, voiko yhtiö aloittaa rakentamisen ennen kuin päätös on saanut lainvoiman.