Toisilleen ennestään tuntemattomat opiskelijat loivat hyönteisruokaa kehittävän Entis-yrityksen korkeakoulujen startup-kurssilla. Elintarvikekehityksen opiskelija Antti Nuutinen ja markkinoinnin opiskelija Iida Hokkanen ajattelevat, että opiskelijaelämä on parasta aikaa yrityksen perustamiseen.

Hyönteisravinnosta innostunut Antti Nuutinen esitteli yritysideansa startup-kurssilla niin vakuuttavasti, että neljä eri alojen opiskelijaa halusivat ehdottomasti lähteä mukaan. Kurssin tuloksena syntyi Entis-yritys, joka nappasi kiinni globaaliin trendiin proteiinipitoisesta ravinnosta. Entis valmistaa hyönteisvälipaloja, joiden raaka-aineet kasvatetaan Suomessa.

Mielestäni opiskeluaika on otollisinta aikaa yrityksen perustamiseen.

– Mielestäni opiskeluaika on otollisinta aikaa yrityksen perustamiseen. Ympärillä on muiden opiskelijoiden verkosto ja on mahdollista saada yliopistolta tukea. Me olemme hyödyntäneet esimerkiksi Turun yliopiston tuotekehitystiloja, Nuutinen sanoo.

Nuutinen ja Hokkanen kollegoineen haluavat kehittää hyönteisistä helposti lähestyttäviä elintarvikkeita. Hyönteiset ovat ravintoarvoiltaan lihaan verrattavia, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto.

– Olin kuullut hyönteiselintarvikkeista markkinoinnin kurssilla, mutta yksin minulla ei olisi ollut paukkuja perustaa yritystä. Siihen tarvittiin Antin tietotaitoa. Startup-kurssilla ajattelin, että tähän on pakko päästä mukaan, Iida Hokkanen kertoo.

Nuutinen arvostaa sitä, että Turun yliopistossa opiskelijoita kannustetaan yrittäjyyteen.

Turussa verkostoituminen eri alojen välillä on helppoa, sillä kampusalueella kaikki on kivenheiton päässä.

– Turussa myös verkostoituminen eri alojen välillä on helppoa, sillä kampusalueella kaikki on kivenheiton päässä. On helppo mennä biokemiasta kauppikselle ja suorittaa eri alojen kursseja. Monitieteisessä yliopistossa opiskelijalla on paljon valinnanvaraa, Nuutinen toteaa.

Nuori yrittäjyys ry valitsi Entiksen viime keväällä korkea-asteen parhaaksi opiskelijoiden startup-yritykseksi. Valintaperusteluissa todettiin, että tiimi erottui laajalla osaamispotentiaalilla tekniikasta lakimiehiin ja markkinoinnin osaajiin. Turun yliopiston lisäksi Entiksessä on mukana opiskelijoita myös Humanistisen ammattikorkeakoulun Turun yksiköstä.

– Tuli sellainen olo, että meihin uskotaan. Kauppiksen kursseista on ollut paljon hyötyä yrityksen kanssa. Markkinoinnin kursseilla olemme esimerkiksi tehneet yhteistyötä oikeiden yritysten kanssa. Ei yrityksen perustaminen ole ylitsepääsemättömän vaikeaa, sitä ei kannata pelätä, Hokkanen sanoo.

Teksti: Turun yliopisto
Kuva: Hanna Oksanen

Artikkeli on julkaistu Opiskelijakaupunki Turku -lehdessä. Tutustu Turun kuuden korkeakoulun koulutusmahdollisuuksiin ja opiskelijoiden suosikkeihin Turussa.