Opiskelijakaupunki Turku -projektirahalla toteutetaan ideoita opiskelijoiden palveluiden kehittämiseksi. Vuoden 2018 rahoituksen saaneet hankkeet on nyt valittu. Niiden mukana opiskelijakaupunkiin saadaan muun muassa Turun opiskelijoiden työnhaun työkalupakki sekä mobiilisovellus kansainvälisten opiskelijoiden suomen opiskeluun.

Suomipassi-mobiilisovellus helpottaa suomen kielen opiskelua sekä sitä kautta kotiutumista Turkuun. – Kansainväliset opiskelijat haluavat oppia suomea, mutta kielen käyttäminen arkisissa tilanteissa voi olla hankalaa, kun keskusteluissa vaihdetaan usein englantiin. Uusi mobiilisovellus kannustaa käyttämään suomea luokkahuoneen ulkopuolella, suomen kielen opettaja Jenni Laine Turun yliopistosta kuvaa.

Opiskelijakaupungista löytyy töitä

Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyön tavoitteena on kaupunki, johon jäädään töihin ja asumaan myös opiskelujen jälkeen. Tähän haasteeseen tarttuu opiskelijoiden työnhakua helpottava Jobit. – Turun opiskelijat eivät aina tunne alueen työnantajia. Uusi työkalupakki tarjoaa opiskelijoille Varsinais-Suomen yrityksien ja rekrytoijien työnhakuvinkkejä ja tietoa työmahdollisuuksista, koordinaattori Jan Kraufvelin Åbo Akademista kertoo.

Samaan teemaan liittyy myös Boost Turku ry:n järjestämä tapahtuma, joka mahdollistaa opiskelijoiden ja alueen yritysten kohtaamisen. Tapahtuma järjestetään syksyllä, kun uudet opiskelijat saapuvat kaupunkiin. Lisäksi rahoitettavissa projekteissa on mukana kaksi opiskelijoiden innovaatioleiriä sekä kansainvälisten opiskelijoiden Day @ work-tutustumispäiviä toteuttavat projektit. 

Opiskelijan hyvä arki

CampusSport tarjoaa Turun korkeakouluopiskelijoille laadukkaat liikuntapalvelut. Opiskelijakaupunki Turku -projektirahoituksella toteutetaan kiertue, joka tuo pop-up -liikuntapisteitä korkeakouluihin. – Jalkaudumme kampuksille viikoittain vaihtuvien haastetehtävien kanssa ja innostamme opiskelijoita liikkumaan, liikuntasuunnittelija Maija Rihko Turun ammattikorkeakoulusta sanoo. Kiertue on jo käynnistynyt ja jatkuu helmikuun puoleenväliin. 

Mukana on myös opiskelijoiden toteuttamia mikrohankkeita. HUMAKin opiskelijat tuottavat opiskelevan vanhemman oppaan. – Opiskelijaelämä ei ole kaikille välttämättä vain juhlia ja haalaritapahtumia. Haluamme koota vinkkejä opiskelun ja lapsiperheen arjen yhdistämiseen, Janissa Hohenthal, toinen oppaan tuottajista, toteaa. Lisäksi projektirahoituksella järjestetään päihteetön Kahvila appro -opiskelijatapahtuma.

Seuraava haku ensi syksynä

Loppuvuonna järjestetyn projektihaun painopisteitä olivat elinkeinoelämäyhteydet, kansainvälisyys ja opiskelijan hyvä arki. Hakemuksia jätettiin yhteensä 17, joista yhdeksän sai rahoituksen.

– Haku ylitti odotuksemme ja koko tälle vuodelle varattu projektiraha jaettiin ensimmäisellä kierroksella. Seuraavan kerran projektihaku järjestetään syksyllä, jolloin päätetään vuonna 2019 toteutettavista hankkeista. Kannustammekin opiskelijoita ja korkeakoulujen henkilökuntaa jo nyt miettimään ja ideoimaan, mikä tekee Turusta vielä paremman ja houkuttelevamman opiskelijakaupungin, toteaa erityisasiantuntija Anssi Kaisti Turun kaupungilta.

Opiskelijakaupungin kehittäminen on osa Turun kaupunkistrategiaa. Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyössä ovat Turun kaupungin lisäksi mukana Turun kuusi korkeakoulua, Turku Science Park Oy, ylioppilas- ja opiskelijakunnat sekä alueen elinkeinoelämä. Vuosittaisen hankehaun lisäksi toiminnasta rahoitetaan paljon muuta opiskelijakaupungin kehittämiseen liittyvää toimintaa.

Lue lisää Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyöstä

 

Opiskelijakaupunki Turku -hankkeet 2018

Hankehaku järjestettiin syksyllä 2017 ensimmäistä kertaa. Vuodelle 2018 jaettiin projektirahaa yhteensä 50 000 euroa.

Opiskelevan vanhemman opas
Opas turkulaisille opiskeleville vanhemmille, joilla on alle 12-vuotiaita lapsia. Tutustu oppaaseen ja sen tekijöihin.

Jobit
Turkulaisen opiskelijan työnhaun työkalupakki, jonne tuotetaan sisältöjä yhdessä alueen yritysten kanssa.

Roots18 - FutureForecast
Tulevaisuuden työelämän ja Turun alueen elinkeinoelämän mahdollisuuksiin keskittyvä opiskelijatapahtuma syksyllä 2018.      

Inno58h -innovaatioleiri
Innovaatioleiri, jossa turkulaiset ja pietarilaiset opiskelijat ideoivat opiskelijoille parasta kaupunkia.

CampusSport on Tour
Toiminnallinen markkinointikiertue, joka tuo pop up -pisteitä Turun kampuksille. Lue lisää.

Kahvila-appro
Alkoholiton opiskelijatapahtuma Turun korkeakouluopiskelijoille. Lue lisää.

Let’s Innovate-kurssi
Englanninkielinen innovaatioprosesseihin keskittyvä kurssi, jonka toimeksiannot tulevat yrityksiltä.

Suomipassi-mobiilisovellus
Mobiiliversio jo kehitetystä Suomipassista, jota kansainvälinen opiskelija voi käyttää apunaan arkisissa tilanteissa. Tavoitteena rohkaista kansainvälisiä opiskelijoita käyttämään suomea luokkahuoneen ulkopuolella. Tutustu sovellukseen.

Day @ Work for International Students
Kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden tutustumispäivä turkulaisiin yrityksiin. Vuoden 2018 aikana järjestetään kolme tutustumispäivää.

Lisätietoja hankehausta