Maahanmuuttajat ovat pitäneet tällä viikolla lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille hoivakodeissa ja päivätoimintakeskuksissa eri puolilla Suomea. Myös Turussa monissa vanhusten asumispalveluiden yksiköissä on luettu ja jutusteltu.

Lisätiedot:

Mukana olevista kaupungeista ja yksiköistä tietoa

Minä luen sinulle -kampanjasivut

Yhdessä-toiminnan sivut

Kampanja sosiaalisessa mediassa: #minäluensinulle

Kampanjan merkeissä vierailtiin myös Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa. Suomen kieltä Turun yliopiston Kieli- ja viestintäopintojen keskuksessa opiskelevat olivat mukana tapahtumassa.

Moni viikkoon osallistuvista on kotoutumiskoulutuksessa, ja mukana on myös turvapaikanhakijoita sekä peruskoululaisia.

Ruusukortteliin on saapunut 14 opiskelijaa Jenni Laineen 15 hengen suomen kieltä Turun yliopiston Kieli- ja viestintäopintojen keskuksesta opiskelevien ryhmästä. Opiskelijat ovat eri puolelta maailmaa Nepalista, Afrikkaan ja Eurooppaan.

   

Natalia lukee Matille, taustalla myös opettaja Jenni Laine

Tilanne ei ole ennalta tuttu kenellekään opiskelijoista ja siksi jännitystä onkin ilmassa.   

- Opiskelijoilla on mukana kirja, jonka tekstiin voi aina palata, jos keskustelu vanhuksen kanssa ei muuten luontevasti jatku, opettaja Jenni Laine Turun yliopiston Kieli- ja viestintäopintojen keskuksesta kertoo.

- Rohkeuttahan tämä vaatii, mutta on myös kielen oppimisen kannalta erityisen palkitsevaa, hän jatkaa.

Lukuhetken jälkeen innostuneita ilmeitä on niin opiskelijoilla kuin vanhuksilla.

Lukemassa Ritva, Tami ja David

Viikon hyötyjä ovat ainakin, että maahanmuuttajat oppivat suomen kieltä ja saavat kokeilla vapaaehtoistoimintaa. Iäkkäät ja kehitysvammaiset ihmiset pääsevät jakamaan elämänkokemustaan ja tutustuvat uusiin suomalaisiin. Selkokieli on lukuhetkien yhteinen kieli. Turun yliopiston Kieli- ja viestintäopintojen keskus on ollut mukana myös viime vuosina vastaavassa viikossa. Ruusukorttelissa keskuksen opiskelijat ovat olleet lukemassa kerran aiemmin ennen kuin kampanjaa on alettu toteuttaa.

Kampanjan järjestävät yhteistyössä Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry osana Yhdessä-toimintaa. Toiminnassa tuodaan yhteen vanhus- ja monikulttuurisuuskentän toimijoita ja kehitämme selkokielistä vapaaehtoistoimintaa, jossa ikäihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat. Kampanja on lähtöisin Selkokeskuksesta, ja se järjestetään nyt toista kertaa.