​Turun kaupungin sijaishuollossa halutaan tukea huostaanotetun lapsen biologisia vanhempia. Vuoden alussa käynnistynyt Voikukkia-vertaistukiryhmä on esimerkki juuri tästä. Vanhempien tuella voidaan lisätä myös lapsen hyvinvointia.

VOIKUKKIA-toiminta:

Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus voi kukkia.

VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä on tarkoitettu vanhemmille, jotka ovat kokeneet lapsensa huostaanoton tai sijoituksen. Ryhmän tavoitteena on vanhemman elämän tukeminen ja vanhemmuuden vahvistuminen sekä sitä kautta myös lasten hyvinvoinnin lisääntyminen.

Lapsen huostaanotto on kriisi koko perheelle. Kokemus on erityisen rankka, koska huostaanottoa edeltää muun perheen kriisitilanne. Kriiseistä voi kuitenkin selvitä.

VOIKUKKIA-ryhmässä on tilaa käsitellä huostaanoton aiheuttamia tunteita ja saada niihin tukea muilta. Muihin saman kokeneisiin tutustuminen auttaa näkemään, ettei ole ainoa ja yksin.

- Rahoittajana STEA (ent. RAY)

- Toimintaa toteuttaa Sininauhaliitto ja Kasper – Kasvatus ja perheneuvonta ry.

Lisätiedot: https://www.voikukkia.fi/

Ryhmän vetäjinä toimivat sosiaaliohjaajat Taija Vuorinen ja Anu Kosonen. He ovat juuri valmistuneet Voikukkia-vertaisryhmäohjaajiksi. Ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran tammikuun puolessa välissä ja siitä seuraavat yhdeksän keskiviikkoa aina iltapäivisin maaliskuuhun asti. Ryhmässä on mukana kuusi äitiä.

Turun ensimmäisen ryhmän osallistujat löytyivät nopeasti. Syksyn toiseen ryhmään haetaan osallistujia myöhemmin.

- Tavoitteena on, että vertaisryhmätoiminta jatkuisi jatkossakin ainakin kaksi kertaa vuodessa, kertovat Taija Vuorinen ja Anu Kosonen Turun kaupungin sijaishuollosta.

Lisäksi ajatuksena on avata Voikukkia-kahvila pari kertaa vuodessa.

- Sinne voisi tulla matalalla kynnyksellä ilman ennakkoilmoittautumista ja vaikka vain yhden kerrankin tai mikä itsestä tuntuu hyvältä, he lisäävät.

Tulevaisuudessa myös vanhemmat voisivat kouluttautua vertaisryhmäohjaajiksi. Tarkempia tietoja on tulossa.

Vertaisryhmäohjaaja-koulutus Turussa syksyllä

Taija Vuorinen ja Anu Kosonen ovat suorittaneet Voikukkia-ohjaajakoulutuksen viime syksynä. Koulutus on suunniteltu vertaistukiryhmän teemojen mukaan eli siinä käsitellään juuri sitä, miten ryhmänohjaaja vetää tapaamiset.

- On olemassa selkeä sapluuna, mitä vertaistukiryhmän kymmenen kokoontumiskertaa pitävät sisällään ja millaisia asioita niissä käsitellään. Koulutuksessa kävimme läpi perusryhmäprosessia, ryhmän muodostumista ja menetelmiä, he kertovat.

- Koulutus tarjosi ammatillista vertaistukea ja mahdollisuuden tavata alan ammattilaisia eri puolelta Suomea, Anu ja Taija lisäävät.

Koulutuksen suorittaneille ohjaajille järjestetään lisäksi ohjaajaverstaita ympäri Suomen, jossa voi tavata kollegoita ja vertailla kokemuksia mm. ryhmissä esiin nousseista kysymyksistä.

Anu ja Taija kannustavat kaikkia sosiaalialan ammattilaisia osallistumaan koulutukseen.

- Kannattaa lähteä mukaan. Koulutuksesta sai hyviä työkaluja töihin. Muutenkin koulutus oli ammatillisesti kehittävä. 

Turun ensimmäinen ohjaajakoulutus syksyllä 2018

Aika: ti 9.10. - ke 10.10. ja ti 6.11. ja ke 7.11.2018 klo 9.00 - 16.30
Paikka: Cumulus City Turku (Eerikinkatu 28 - 30, 20100 Turku)

Hinta: 360 € / 390 € (edullisempi hinta koskee Kasper ry:n jäseniä)

Ilmoittautuminen:

Lisätiedot Turun koulutuksesta sekä linkki ilmoittautumislomakkeeseen

Suora linkki ilmoittautumislomakkeeseen:

Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 28.8.2018.