SPR järjestää Turussa mm. ystävätoimintaa, lasten- ja nuorten kerhoja ja leirejä sekä omaishoitajien vertaistukitoimintaa. Terveyspisteellä voi käydä mittauttamassa verenpaineen ja kysyä terveysasioista aina perjantaisin.

Suomen Punainen Risti
Turun toimipiste

Kauppiaskatu 12 A 5, 2. krs
20100 Turku

+358 46 920 4141

turku@punainenristi.fi

Kuvassa Jaana Paasonen, Tuija Hongisto ja Tuula Mielonen.

– Kävijät ovat kokeneet, että ystävätoiminta on ollut tehokas apu yksinäisyyden vähentämiseksi, henkilökohtaisen ystävän muodossa, omaishoidon tukitoimihankkeen vetäjä Jaana Paasonen kertoo. Kaikki ovat aina tervetulleita kerhoihin ja yhteisiin tilaisuuksiin.

Paasonen on huomannut, että jos on kovin yksinäinen niin suurena kysymyksenä voi olla pelkkä kotoa lähteminen. Tässä tapauksessa voi ottaa yhteyttä saattajapalveluun ja silloin saa kaverin mukaansa esim. lääkärikäynneille.

– Tarjolla on myös kulttuuriystävätoimintaa, jos on kiinnostunut esim. elokuvista, konsertista, näyttelyistä tai urheilutilaisuuksista. Kulttuuriystävät eivät ole missään nimessä oppaita,  vaan kanssakulkijoita näissä tilanteissa. Kulttuuriystävätoiminnassa ja saattajatoiminnassa on tehty yhteistyötä kaupungin vapaa-aikatoimialan kanssa, Paasonen kertoo.

Ensiaputaitoja, leirejä ja nuorisotiloja lasten toiveiden mukaan

–  Lapsille meillä järjestetään Reddie Kids  -kerhoja joissa perehdytetään esim. ensiaputaitojen oppimiseen sekä arjen turvallisuuteen, kertoo Varsinais-Suomen piirin ohjelmapäällikkö Tuija Hongisto. Kesäisin järjestetään kesäleirejä, missä voi myös hioa ensiaputaitoja.

Halisissa Suomen Punainen Risti tekee yhteistyötä Turun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa ja käytössä on nuorisotila HUUDI. HUUDI-toiminta on tarkoitettu alle 18-vuotiaille.

–  Uutena toimintatapana meillä on Nuori nuorelle -ystävätoimintaa alle 29-vuotiaille. Tähän mennessä olemme yhdistetäneet 15 paria. Edelleen on tarvetta uusille kavereille ja ystäväpyyntöjäkin voi lähettää. Ideana on, että nuoret innostaisivat toinen toisiaan, Hongisto toivoo.

Järjestämme myös varhaisnuorisotoimintaa 8–12-vuotiaille syrjäytyneille nuorille.

Omaishoitajien vertaistukitoiminta

–  Olemme huomanneet, että omaishoitajat ovat yksinäistä väkeä ja Turun SPR järjestää kerran kuussa heille vertaistukitoimintaa. Viralliset omaishoitajat tavoitetaan kaupungin omaishoidon palveluohjaajien kautta, joille lähetetään aina kirje SPR:n vertaistukitoiminnasta ja kevään kokoontumisista, Hongisto kertoo.

–  Ikäihmisiin ja omaishoitajiin liittyen meillä tehdään yhteistyötä maakunnallisen KOMPASSI-kärkihankkeen kautta, jossa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa.

Terveyspisteessä verenpaineenmittausta ja terveysneuvontaa

SPR:n tiloissa Kauppiaskadulla toimii Terveyspiste joka perjantai klo 9– 11, jolloin palveluina saa esimerkiksi verenpaineenmittausta ja terveysneuvontaa. Terveyspiste on myös oiva kohtaamispaikka ikäihmisille, missä voi käydä ja juoda kupposen kahvia.

–  Terveyspiste on kahden vapaaehtoistyöntekijän vetämää toimintaa SPR:n omissa tiloissa, kertoo ystävä- ja saattajavälityksen Tuula Mielonen.

Kysyntää vapaaehtoistyöntekijöille on paljon

SPR kouluttaa jatkuvasti uusia vapaaehtoistyöntekijöitä Turun alueella. Henkilökohtaisessa ystävätoiminnassa on tällä hetkellä 130 vanhusystäväparia. Uusia pyyntöjä tulee vuodessa noin 100 ja uusia vapaaehtoisia on noin 35. Saattajatoiminnalla on n. 500 keikkaa vuodessa.

Osa toiminnan piirissä olevista kaipaa apua esim. lääkärissä ja kaupassa käynteihin useasti viikossa. Kulttuuriystävätoiminnalle on myös ollut tarvetta noin 100 keikkaa vuodessa.

–  SPR toivoo, että mahdollisimman moni innostuisi vapaaehtoistyöstä ikäihmisten kanssa sillä vapaaehtoisista on enemmän kysyntää kun mitä heitä on tarjolla, kannustaa Mielonen.

Linkit:


Haastattelu ja kuvat: Eeva Piiroinen