Turkulainen taksiyrittäjä Pekka Mauro tarjosi Turun kaupungin kuljetuspalveluiden käyttöön esteettömäksi kulkuneuvoksi muunnettua Nissan e-NV200 -sähköautoa kuukauden ajaksi. Kokemukset auton käytöstä olivat positiivisia.

Logistiikkapäällikkö Seppo Salmela kertoo helmi-maaliskuussa järjestetyn neliviikkoisen kokeilun tuloksista kuljetusyksikössä. Salmelan mukaan esteetön sähköauto soveltui hyvin käytettäväksi sairaala-alueella, sillä se on hiljainen ja vähäpäästöinen. Autoa voidaan tarvittaessa ajaa jopa sisätiloissa esimerkiksi sairaalassa, jos kyydissä on erityisen huonokuntoinen henkilö. Sekä kuljettajan että asiakkaiden kokemukset olivat positiivisia ja ajo-ominaisuudet olivat hyvät.

- Lisäksi auton käyttökulut ovat todella pienet, Mauro kertoo.

- Meille tärkeintä on turvallisuus – meidän on voitava kuljettaa asiakkaita turvallisesti, ja kokeilemamme sähköauto oli siinäkin mielessä moitteeton, Salmela kiittelee.

Asiakkailta tuli kannustavaa palautetta. Vaikka autoa kokeiltiin pahimmilla talvipakkasilla, käynnistämisessä ei tullut ongelmia. Salmela harmittelee ainoastaan sitä, että kokeilu osui hiihtolomakauteen ja toisaalta influenssakauteen, joten henkilökunnasta oli vajetta eikä autoa saatu sen vuoksi hyödynnettyä maksimaalisesti. Salmela olisikin kiinnostunut uudesta vastaavanlaisesta kokeilusta tulevaisuudessa

Kuljettaminen onnistuu autolla turvallisesti

- Sähköautojen tulevaisuus näyttää lupaavalta ja Turku on kehityksessä etunenässä. Ladattavien hybridien ja sähköautojen määrä on kasvussa, ja latauspisteitä käytetään tiuhaan. Suomessa käytössä olevista sähköautoista merkittävä määrä on Turun alueella, Salmela ja Mauro toteavat.

Turun kaupunginhallitus päätti vuonna 2013, että kaupungin omissa ja palveluntarjoajien kalustovalinnoissa suositaan biokaasua, sähköä ja muuta vähäpäästöistä kalustoa. Turulla on lisäksi tavoitteena olla täysin hiilineutraali kaupunki vuoteen 2040 mennessä.

- Meillä on sekä hyvät mahdollisuudet että velvollisuus työskennellä näitä tavoitteita kohti, Salmela sanoo.