Turkulaiset 5-vuotiaat pääsevät ensi syksystä alkaen maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun piiriin. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän kokeilun tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja edistää koulutuksen tasa-arvoa.

Turussa 5-vuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu käynnistyy syksyllä. Kokeilussa ovat mukana kunnan järjestämät palvelut eli vuonna 2013 syntyneiden kunnallinen varhaiskasvatus päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa sekä palvelusetelillä tuotetut palvelut päiväkodeissa ja ryhmäperhepäivähoidossa. Yksityisen hoidon tuki rajataan kokeilusta pois, sillä ko. ikäryhmään kuuluvia lapsia on Turussa vain noin 25.

Turku on nyt muiden kokeiluun osallistuvien kuntien kanssa edelläkävijänä kehittämässä 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta.
– Kokeilu antaa meille nyt hyvän tilaisuuden selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa esimerkiksi 5-vuotiaiden lasten ja perheen nuorempien lasten varhaiskasvatuksen osallistumisasteeseen. Samalla myös pohdimme, onko tarvetta pedagogisille muutoksille. Ja tietenkin myös kustannusvaikutukset kiinnostavat meitä, kertoo palvelualuejohtaja Vesa Kulmala Turun kaupungin sivistystoimialalta.

Opetushallitus laatii kokeilun pohjalta selvityksen kaksivuotisen esiopetuksen mahdollisesta toteuttamisesta. Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019–2020. Tämän avustushaku suunnitellaan avattavaksi syksyllä 2018.

Yksityisen hoidon tuki mukaan kokeiluun

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti keskiviikkona 21.3. pitämässään kokouksessa yksimielisesti, että yksityisen hoidon tukea ja sen kuntalisää korotetaan kokeilun ajaksi. Päätöksen ansiosta kaikki turkulaiset 5-vuotiaat ovat tasa-arvoisessa asemassa, ovat he sitten kaupungin päiväkodissa, perhepäivähoidossa, palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella. Lue lisää lautakunnan esityslistalta.