Vuoden uusturkulainen Ali Sagal ja monikulttuurisuusteko -tunnustuksen saanut Nuorten TyöTuki ry tekevät tahoillaan töitä entistä suvaitsevaisemman Turun puolesta.

Asukkaiden perustelujen mukaan vuoden 2018 uusturkulainen Ali Sagal on sisukas, avulias ja aktiivinen nainen, joka on merkittävällä tavalla auttanut nuoria kotoutumaan Suomeen. Sagal on itse sopeutunut loistavasti uuteen maahan ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Aktiivisena järjestötoimijana hän on näkyvä ja erinomainen esimerkki sekä isosisko- ja äitihahmo maahanmuuttajataustaisille turkulaisille.

– Haluan osoittaa erityisesti nuorille maahanmuuttajataustaisille naisille, että he voivat unelmoida ja pystyvät mihin vain. Kielen voi oppia ja kaiken voi saada, mutta ei saa luovuttaa helposti, Sagal sanoo.

Ystävällinen hymy bussissa voi merkitä toiselle valtavasti

Vuoden 2018 uusturkulainen haluaa edesauttaa sitä, että Turku kuuluu yhtälailla sekä uusille että vanhoille turkulaisille.

– Toivon, että jokainen meistä ottaisi ihmisen vastaan ihmisenä ja ojentaisi auttavan käden silloin kun sitä tarvitaan. Pelkkä ystävällinen hymy bussissa voi merkitä toiselle valtavasti, Sagal korostaa.

Sagal on muuttanut Suomeen 28 vuotta sitten. Hän työskentelee Turun vastaanottokeskuksessa pakolaisohjaajana ja toimii Länsi-Suomen somaliseura LSSRY:n puheenjohtajana.

Monikulttuurisuusteko -tunnustus työstä maahanmuuttajanuorten työllistämiseksi

Kuva: Nuorten TyöTuki ry:n Jyrki Heinonen ja Eija Salminen sekä vuoden 2018 uusturkulainen Ali Sagal

Nuorten TyöTuki ry tuottaa Varsinais-Suomen TE-toimiston asiakkaille polkuja työhön ja koulutukseen. Yhdistys tarjoaa pajatoiminnan lisäksi muun muassa urasuunnittelupalveluita sekä suomen kielen opetusta ja muuta koulutusta maahanmuuttajille.

Turkulaisilta saatujen perusteluiden mukaan Nuorten TyöTuki tekee paljon töitä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja yhdistyksen toiminnalla on myös merkittävä työllistävä vaikutus. Nuorten TyöTuessa maahanmuuttajat saavat säännöllisesti suomenkielen opetusta, oppivat uusia taitoja ja pääsevät tutustumaan niin kantasuomalaisiin kuin toisiin maahanmuuttajiinkin.

– On tärkeää, että ihmiset pääsevät näkemään suomalaista arkea ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja työkulttuuriin. Erityisen tärkeää se on nuorten kohdalla, sanoo Nuorten TyöTuki ry:n projektisihteeri Eija Salminen.

Yhdistyksen tarjoaman toiminnan puitteissa maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset toimivat yhdessä ja auttavat hyvin vaikeassa tilanteessa olevia nuoria työllistymään, perusteluissa kuvataan.

– Suvaitsevaisuutta ei ole koskaan liikaa. Se, että hyväksyy ja antaa toiselle mahdollisuuden ei ole itseltä tai keneltäkään muulta pois, päinvastoin, tähdentää Nuorten TyöTuki ry:n projektipäällikkö Jyrki Heinonen.

– Yhteyksien luominen ja keskustelu positiivisessa hengessä kannattaa. Kun kantasuomalaisen ja maahanmuuttajan välille löytyy yksikin yhteys, niin seuraava kohtaaminen on jo paljon helpompi. Prosessi on pitkä, mutta työ jatkuu, Heinonen jatkaa.

Turkulaiset ehdottivat ahkerasti

Turun kaupungin monikulttuurisuusneuvosto valitsi tunnustusten saajat kaupunkilaisten tekemien ehdotusten pohjalta.

– Tästä on tullut kaupungissamme hieno ja arvokas perinne. Tänä vuonna tunnustukset myönnetään jo 13. kerran ja niiden saajat ovat positiivisia ja valovoimaisia monikulttuurisuuden lipun kantajia, sanoo Turun monikulttuurisuusneuvoston varapuheenjohtaja Petja Raaska.

– Saimme asukkailta paljon ehdotuksia ja pystyimme valitsemaan isosta joukosta hyviä vaihtoehtoja. Tämän vuoden tunnustusten saajat ovat tehneet kauan ja pitkäjänteisesti työtä monikulttuurisuuden puolesta Turussa, jatkaa monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Muhis Azizi.

Huomionosoitukset jaetaan uusien kansalaisten juhlassa 10.4.2018

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen jakaa Vuoden 2018 uusturkulaiselle ja monikulttuurisuusteolle huomionosoitukset tiistaina 10.4.2018 Turun VPK:n talolla vietettävässä uusien Suomen kansalaisten juhlassa.

Juhla on Turun seudun kuntien yhteinen onnittelutilaisuus yli kuudellesadalle viime vuonna seudullamme Suomen kansalaisuuden saaneelle uussuomalaiselle. Juhlapuheen tilaisuudessa pitää toimittaja Yagmur Özberkan, joka on tullut tunnetuksi muun muassa nimeään kantavasta Yle Puheen radio-ohjelmasta Mahadura & Özberkan.

Lue lisää Vuoden uusturkulaisen ja Vuoden monikulttuurisuusteon valinnasta sekä aikaisempien vuosien palkituista