Aurajoen silloille ja rannoille 2.12.2017 – 5.4.2018 levittäytynyt Satumainen Aurajoki saavutti suursuosion turkulaisten keskuudessa. Valo- ja äänitaideteoksen sekä mobiilisovelluksen muodostama kokonaisuus sai kaupunkilaiset liikkeelle keräämään äänirasteja ja jakamaan jokirannan tunnelmia sosiaaliseen mediaan.

Turkulaisten ja matkailijoiden iloksi rakennettu valo- ja äänitaideteos Satumainen Aurajoki jatkoi edellisen talven Satusiltojen jäljissä, hurmaten niin jokirannan ohikulkijat ja ulkoilijat kuin sosiaalisen median valokuvaajat.

Vaikka siltojen kävijämääriä ei avajaisia lukuun ottamatta mitattu, sosiaalisen median tilastot kertovat turkulaisten ottaneen omakseen Taru Sormusten Herrasta -fantasiamaailmasta innoituksensa saaneen Teatterisillan valo- ja äänitaideteoksen sekä klassista musiikkia soivan Kirjastosillan.

Satumainen Aurajoki tavoitti Turun kaupungin Facebook-, Instagram ja Twitter -julkaisujen kautta yli puoli miljoonaa suomalaista. Lisäksi tuhannet turkulaiset ja vierailijat ikuistivat ja jakoivat jokikuviaan talven mittaan, ja esimerkiksi Instagramin #satumainenaurajoki -tunnisteella julkaistiin lähes 600 valokuvaa, jotka keräsivät yli 70 000 tykkäystä.

–Luvut kertovat Satumaisen Aurajoen vetovoimasta. Valo- ja äänitaideteos on osaltaan ruokkinut turkulaisten ympärivuotista intoa kuvata rakasta jokeaan, kommentoi Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Satumainen Aurajoki keräsi huikeat määrät jakoja ja tykkäyksiä somessa läpi talven

Positiivista palautetta ja palkittu sovellus

Valo- ja äänisuunnittelija Janne Auvisen ja Ryhmä 106 -mediataidetiimin kanssa suunnittelema Satumainen Aurajoki avattiin jokirannassa joulukuun alussa. Avajaiset houkuttelivat paikalle noin 7000 hengen yleisön.

Avajaisten yhteydessä lanseerattiin myös Satumainen Aurajoki -mobiilisovellus, jonka latasi puhelimiinsa neljän kuukauden aikana 5500 henkilöä. Sovelluksen ääniseikkailussa kerättiin Aurajoen varrelle kartalle sijoitettuja äänimaisemia, lisäksi käyttäjät saattoivat lunastaa erikoistarjouksia 33:een jokirannan yritykseen.

Turkulaisen Taisteen suunnittelema sovellus menestyi myös media- ja mainosalan valtakunnallisissa kilpailuissa, ja muun muassa voitti Paras toteutus -sarjan Turun seudun Vuoden mainos -gaalassa.

Käyttäjien kokonaisarvio kokemuksesta oli sovelluskaupassa kiittävä 4.2./5, ja positiivista palautetta tuli vuolaasti myös kirjallisena.

Aurajokea kehitetään pitkäjänteisesti

Satumainen Aurajoki on osa Turun kaupungin Keskustan kehittäminen -kärkihanketta, ja se oli myös osana Turun Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.

–Satumainen Aurajoki on erinomainen osoitus siitä, että Aurajokivarren kehittäminen kannattaa. Turun vetovoima kasvaa, kun kaupunkilaiset saadaan hyvälle mielelle ja viihtyvyys keskustassa paranee. Olemme oikealla tiellä ja Aurajoessa on edelleen valtavasti kehityspotentiaalia, viestintäjohtaja Malila arvioi.

Jokirannan valaistuksen ja elämyksellisyyden kehittämistä jatketaan tulevina vuosina.

–Aurajoki on aina ollut Turun sydän. Sen elämyksellisyyden ja palveluiden vahvistaminen on tärkeä osa Turun keskustan kehittämistä, ja jokirannan valaistuksen ja tapahtumien kehittämisestä edelleen tehdään päätöksiä mahdollisimman pian, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Hankkeen projektijohtaja Kari Veijonen kehuu turkulaisten toimijoiden laajaa yhteistyötä Satumaisen Aurajoen toteuttamiseksi.

– Hanke osoitti Turun vahvuudet uusissa yhteistyömalleissa. Suunnitteluun, valmisteluun ja toteutukseen osallistui lähes 50 henkilön ammattilaisverkosto, joka työskenteli äärimmäisen sitoutuneesti ja suurella sydämellä, Veijonen kiittelee. 

Satumainen Aurajoki ihastutti Instagram-kansaa. Katso lisää kuvia Instagramissa

Koottua palautetta Satumainen Aurajoki -sovelluksesta: 

"Todella kiva tapa saada Turkua tutuksi ja samalla tulee ulkoiltua."

"Oli ihana tuoreena turkulaisena kierrellä aurajoen vartta ja kerätä ääniraitoja. Pienet faktapätkät paikoista oli hyvä lisä, sain paljon uutta tietoa."

"Valoteos teatterisillalla ja sen lähellä olevalla vuoriseinällä ovat maagiset! Pidän myös teatterisillan ääniteoksesta. Kaunis kokemus kävellä Aurajoen äärellä, koko teos tekee Turun ainutlaatuiseksi kaupungiksi!"

"Oli kiva kun sai yhdistää lenkkeilyn, Turun nähtävyydet ja musiikin. Mielestäni oikein onnistunut kokonaisuus!"

"Loistava idea, kokemus oli erittäin miellyttävä! Kiersimme ystäväni kanssa lähes kokonaan yhdessä reitin ja keräsimme ääniraidat. Oli myös kiva kun pääsi ulkoilemaan ja ihailemaan kaunista, talvista Turkua! :)"

"Hieno kokemus olla turistina omassa kotikaupungissa ja sitä sai katsoa eri näkökulmasta."

"Erittäin kiva, mukaansatempaava sovellus. Tein reitin kävelylenkin muodossa kuvaillen samalla Turun upeita maisemia. Taidekokemuksena erinomainen ja kohteet oli valittu osuvasti kuvaamaan kaupungin parhaita puolia."

"Teoksia oli kiva etsiä Aurajoen ympäristöstä! Se oli yhteistä parisuhdeaikaa! Toivottavasti jatkossakin Aurajoen ympäristöä elävöitetään samantyylisillä tapahtumilla"

 

Satumainen Aurajoki -sovelluksen äänikisan palkinnot arvotaan Jokisataman avajaisissa 26. toukokuuta. Kaikille osallistujille tiedotetaan henkilökohtaisesti arvonnasta!