Kaupunkien, alueiden ja valtioiden välisen yhteistyön Interreg Europe -rahoitusohjelman viimeinen haku aukeaa 7.5. ja päättyy 22.6.2018.

Interreg Europe -ohjelman tavoitteena on jakaa ideoita ja kehittää uusia innovatiivisia rajat ylittäviä julkisen hallinnon käytänteitä alueellisten ja paikallisten viranomaisten välillä. Ohjelma on tärkeä EU:n aluepolitiikan väline.

Neljäs hakukierros on auki seitsemän viikkoa ajalla 7.5.–22.6.2018. Haun tulokset julkaistaan aikaisintaan vuoden lopussa. Kaikki Interreg Europe -ohjelman neljä teemaa ovat mukana tulevalla hakukierroksella. Teemat ovat:

  • tutkimus ja innovaatio
  • pk-yritysten kilpailukyky
  • vähähiilinen talous
  • ympäristö ja resurssitehokkuus

Jaossa on yhteensä 74 miljoonaa euroa. Suurimmat rahoitusosuudet kohdistuvat vähähiilisen talouden (26M€) sekä ympäristön ja resurssitehokkuuden (21M€) teemoihin. Pk-yritysten kilpailukykyyn on varattu 18M€ ja tutkimukseen ja innovaatioihin 8,7M€.

Tähän mennessä on hyväksytty 184 ohjelman alaista hanketta. Aiemmilla hakukierroksilla suosittuja hankeaiheita ovat olleet mm. kiertotalous, yrittäjyys, kaupunkiliikenne, rakennusten energiatehokkuus sekä innovointi terveydenhuollossa ja elintarvikealalla. Näiden aiheiden osalta kannattaa tutustua jo käynnissä oleviin hankkeisiin varmistaakseen oman idean uutuusarvon. Aliedustettuja aiheita ovat esimerkiksi olleet veden laatu, jätehuolto sekä uusiutuva energia, joihin kannattaa tällä hakukierroksella satsata.  

Neljännellä hakukierroksella on luvassa myös joitakin uutuuksia edellisiin hakukierroksiin nähden.

  • Maantieteellisen kattavuuden takaamiseksi hankkeessa täytyy olla mukana vähintään kolme neljästä maa-alueesta (ks. jutun loppu).
  • Hankkeen kestoa on lyhennetty siten, että II-vaihe kestää ainoastaan yhden vuoden entisen kahden sijaan. Koska hankkeiden tulee päättyä viimeistään maaliskuussa 2023, ne eivät voi kestää suositeltua viittä vuotta ja koska I-vaihetta pidetään tähdellisempänä ohjelman tavoitteiden saavuttamisen kannalta, on päädytty II-vaiheen lyhentämiseen.
  • 2014–2020 rahoituskauteen vaikuttamisen periaatetta on helpotettu mm. siten, että tulokset voidaan saavuttaa jo I-vaiheessa eikä fokuksen tarvitse olla ainoastaan rakennerahastojen keittämisessä.
  • Hallinnon yksinkertaistamiseen pyritään mm. siten, että iOLF-järjestelmä tuottaa tarvitut liitteet automaattisesti ja II-vaiheen budjetissa otetaan käyttöön lump sum -periaate.

Interreg Europe -ohjelmaan voivat osallistua:

  • kansalliset ja paikalliset viranomaiset
  • muut kansalliset ja paikalliset organisaatiot esimerkiksi yliopistot, alueelliset kehittämiskeskukset, talouden tukiyksiköt jne.
  • voittoa tavoittelemattomat organisaatiot

Interreg Europen nettisivuilla olevan arviointityökalun avulla voi tarkistaa, soveltuuko hanke ohjelman alaisuuteen.

Ohjelmaan haetaan iOLF-järjestelmän kautta. Tutustu iOLF-oppaaseen täältä.

Lue myös aiempi uutisemme.

 

22.3.2018 pidetyn infopäivän materiaalit:

Interreg Europe lyhyesti

Get ready for the fourth call

Assistance to applicants

Lisää infopäivän materiaalia täältä

 

 


Maa-alueet:

Pohjoinen: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa, Viro, Latvia, Liettua

Etelä: Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Kypros, Malta, Kroatia

Länsi: Belgia, Alankomaat, Luxemburg, Ranska, UK, Irlanti, Sveitsi

Itä: Itävalta, Bulgaria, Tsekki, Unkari, Puola, Romania, Slovakia, Slovenia