Valtion, Varsinais-Suomen ja Satakunnan toimijat ovat sopineet siltasopimuksesta, jolla pyritään edistämään Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen ja voimakkaan kasvun mahdollisuuksien hyödyntämistä.

Siltasopimusta esitti työ- ja elinkeinoministeriön asettama selvityshenkilö Esko Aho raportissaan positiivisen rakennemuutoksen tarvitsemasta toimintamallista elokuussa 2017. Maan hallitus sitoutui budjettiriihessään siltasopimukseen valtion budjettikehyksen puitteissa.

- Annetut reunaehdot huomioiden siltasopimuksen sisältöön ja valmisteluprosessiin on syytä olla tyytyväinen. Niin poikkeuksellisen voimakas kasvu, joka alueella on käynnissä, vaatii valtion ja alueen toimijoiden yhteistä tilannekuvaa ja yhteisiä ratkaisuja. Nyt näin on tehty, ja osa tarvittavista ratkaisuista saadaan heti toteutukseen. Toki painavimmat toimenpiteet liittyen esimerkiksi saavutettavuuteen ja koulutukseen jäivät vielä sopimuksen ulkopuolelle, toteaa Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Yksittäisistä siltasopimuksen toimenpiteistä merkittävin resursointi (2,88 miljoonaa euroa) osoitetaan Turussa sijaitseviin, tekniikan alan koulutukseen soveltuviin moderneihin ja kilpailukykyisiin tutkimus-, kehitys- ja koulutusinfrastruktuureihin. TKI-infrastruktuurin kehittäminen perustuu turkulaisten korkeakoulujen, Turku Science Park Oy:n ja Turun kaupungin Turku Future Technologies Competence Factory (TFT CF) -yhteistoimintasopimukseen, joka allekirjoitettiin syyskuussa 2017.

- Siltasopimuksella nopeutetaan TKI- ja koulutusinfrastruktuurin kehittämistä Turun seudulla elinkeinoelämän ja korkeakoulujen tarpeiden mukaisesti. Tavoitteenamme on välittömästi tukea FiTech-yhteistyöyliopiston toimintaa Turussa ja samalla luoda kestävät edellytykset tekniikan alan korkeakoulutuksen ja TKI-toiminnan kehittämiselle Lounais-Suomessa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Siltasopimus on prosessi, joka perustuu toimijoiden yhteistyöhön yli hallinnollisten rajojen. Erityisessä tarkastelussa ovat lyhyen tähtäimen toimet, jotka käynnistyvät ja toteutuvat vuosina 2017-2019. Sopimuksen toteutumista seurataan vuosina 2018 ja 2019.

Siltasopimus työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla