Porissa järjestettävä SuomiAreena tarjoaa torstaina 19. heinäkuuta mahdollisuuden nostaa Lounais-Suomen tilanne kansallisen keskustelun kohteeksi. Päivän kummisetänä toimii Esko Aho.

Lounais-Suomessa, erityisesti Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntien alueella, taotaan nyt kasvua koko Suomen hyväksi. Alueen teknologiateollisuuden yritysten tilauskannat ovat nopeasti vahvistuneet ja niiden toteuttamisen arvioidaan suoraan ja välillisesti synnyttävän 30 000 uutta työpaikkaa.

– Lounais-Suomen omat alueelliset työvoimareservit ja koulutuskapasiteetti eivät yksin kykene tyydyttämään osaajatarvetta. Edessä on valtava mutta positiivinen haaste löytää tarjolla olevalle työlle osaavat tekijät, ylijohtajan sijainen Risto Timonen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta toteaa.

Ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta sanoo, että poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia paikallisen osaamisen vahvistamiseksi, infrastruktuurin kehittämiseksi sekä ammattitaitoisen työvoiman houkuttelemiseksi muualta Suomesta ja ulkomailta.

– Lounais-Suomessa työvoimaa tarvitaan tällä hetkellä monella alalla. Esimerkiksi jo pitkään jatkunut korkeakoulutetun henkilöstön tarve automaatio- ja robotiikka-alalla tarjoaa ainutlaatuisia uramahdollisuuksia. Lounais-Suomen kymmeniä tuhansia työpaikkoja synnyttävä rakennemuutos on toistaiseksi jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota.

Porissa järjestettävä SuomiAreena tarjoaa torstaina 19. heinäkuuta mahdollisuuden nostaa Lounais-Suomen tilanne kansallisen keskustelun kohteeksi. Nimellä Lounais-Suomen ihme – koko kansan etu kulkeva positiivisen rakennemuutoksen päivä kokoaa politiikan, elinkeinoelämän, koulutuksen, hallinnon ja median yhteen pohtimaan keinoja, joilla työ ja tekijät saataisiin paremmin kohtaamaan toisensa.

Töihin tänne -kampanja tutustuttaa Lounais-Suomen vetovoimatekijöihin

Satakuntalaiset ja varsinaissuomalaiset julkiset toimijat huolehtivat yhdessä tapahtuman järjestelyistä. Kumppanina yritysjohtajien paneelissa toimii työ- ja elinkeinoministeriö.

Lounais-Suomen vetovoimatekijöitä tehdään tunnetuksi Töihin tänne -kampanjakaton alla. Aiemmin keväällä alkaneella Töihin tänne -kampanjalla tavoitellaan erityisesti 18–35-vuotiaita nuoria ja nuoria perheitä Etelä-Suomen kasvukolmiosta ja pääkaupunkiseudulta tulemaan töihin Lounais-Suomeen.

– Yhteinen Lounais-Suomen päivä on ainutlaatuinen kahden maakunnan yhteiskonsepti ja iso ponnistus. ELY-keskuksilla, maakuntaliitoilla, kunnilla ja järjestöillä on yhteinen intressi hoitaa tämä hyvin.  Tavoitteenamme on nostaa alueemme vetovoima ja työpaikat Suomen tietoisuuteen, viestintäjohtaja Saara Malila Turun kaupungilta kertoo.

Ohjelma ja sen kulku on huolellisesti mietitty.

– Päivän aikana pohditaan muun muassa, miten työpaikat ja työntekijät saataisiin kohtaamaan sekä miten koulutusta ja infrastruktuuria pitäisi parantaa. Videoesittelyt, kulttuuritoimijat ja urheiluvaikuttajien tarjoamat prinsiipit rytmittävät kokonaisuutta sekä tuovat kevennystä, viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala Porin kaupungilta kuvailee.

Päivän kummisetänä toimii idean isä, Lounais-Suomen positiivisesta rakennemuutoksesta selvityksen tehnyt hallituksen puheenjohtaja, entinen pääministeri Esko Aho.

Järjestäjät:

Eurajoen kunta
Huittisten kaupunki
Hyvä Pore -hanke
Porin kaupunki
Rauman kauppakamari, Prizztech, Satakunnan kauppakamari ja Satakunnan Yrittäjät
Rauman kaupunki
Satakunnan ELY-keskus
Satakuntaliitto
Turun kaupunki
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen liitto

www.töihintänne.fi