Turun ensimmäisen esteettömän leikkipaikan avajaisia vietettiin perjantaina 4.5.2018 Naulatehtaanpuistossa Uittamolla (Pulttikatu). Kaikille avoimen tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Minna Arve.

Avajaisissa pääsi testaamaan uusia, kaikille sopivia leikkivälineitä sekä kokeilemaan, miten näkövammainen hahmottaa ympäristön. Uittamon päivähoitoyksikön lapset esittivät kaksi laulua ja paikalla olivat myös alueen rakentajat Destiasta. Lisäksi avajaisissa oli Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n sekä Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen toimintapisteet.

– Esteettömän leikkipaikan sijaintiin vaikuttivat hyvät kulkuyhteydet ja pysäköintimahdollisuus, leikkipaikalta avautuva merellinen maisema sekä varhaiskasvatuksen tarpeet esteettömälle leikkipaikalle. Leikkipaikalla on ohjattua puistotoimintaa, ja lähialueen lapsiperheiden lisäksi sitä käyttää myös läheinen Susiniitynkadun päiväkoti, kertoo aluepäällikkö Virpi Kariluoma Turun kaupungin sivistystoimialalta.

Uittamolla sijaitseva esteetön leikkipaikka on hyvä retkikohde kaikille perheille. Leikkipaikan keskelle on suunniteltu alue, jossa on muun muassa hiekkaleikkitoiminnot ja pöytäpenkkiryhmiä. Leikkipaikan pohjoinen osa on suunniteltu erityisesti liikuntarajoitteisia lapsia ajatellen. Pinnat ovat tasaiset ja useat leikkivälineet ovat myös pyörätuolilla liikkuvien käytettävissä.

– Eteläinen puoli on pyritty suunnittelemaan moniaistiseksi. Erilaiset pintamateriaalit, maastonmuodot, interaktiiviset leikkivälineet, vahvat värikontrastit sekä valaistuksen hyväksikäyttö tarjoavat tekemistä ja kokemista kaikille, mutta tuovat elämyksiä erityisesti heikkonäköisille ja sokeille lapsille, kertoo vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialalta.