Turun museopalvelut jalkautuu touko-kesäkuussa ja elokuussa Runosmäen, Pansio-Pernon ja Halisten asuinalueille. "Kontti huudeilla" on kokeellinen projekti, johon toivotaan mukaan lapsia, nuoria ja ikäihmisiä oman asuinalueensa kulttuuriperinnön tallentamiseen. Työpajoihin on vapaa pääsy.

Aikataulut 

Runosmäki
Kontti sijaitsee kirjaston edustalla. 

14.5. klo 16.30–18 työpaja Kielikahvilassa
15.5. klo 10–14 Kontti avoinna
16.5. klo 9.30–11.30 työpaja Keskiviikkokerhossa
17.5. klo 10–14 Kontti avoinna
18.5. klo 10–14 Kontti avoinna
21.5. klo 16.30–18 Työpaja kirjastossa
22.5. klo 10–14 Kontti avoinna
24.5. Runosmäki-päivä, päivystys Nuokkarilla
25.5. klo 10–12 Julkkarit kirjastolla

Pansio-Perno
Kontti sijaitsee Hövelin edustalla olevan urheilukentän parkkipaikalla.

29.5.–1.6. klo 13–17 Työpaja, Kontti ja ME-talo
4.-6.6. klo 11–14 Työpaja, Kontti ja ME-talo
7.6. klo 14-16 Ensi-ilta ME-talolla

Halinen
Kontti sijaitsee Huudin edustalla.

20.8. klo 13–17 paja alakoululaisille
21.8. klo 13–17 Kontti avoinna, työpaja
22.8. klo 13–17 Tyttöjen paja
23.8. klo 13–17 paja yläkoululaisille
24.8. klo 13–17 Kontti avoinna, työpaja
27.8. klo 13–17 paja alakoululaisille
28.8. klo 13–17 Kontti avoinna, työpaja
29.8. klo 13–17 Tyttöjen paja ja ensi-ilta
30.8. klo 14–16 alakoululaiset ensi-ilta
31.8. klo 15–17 yläkoululaiset ensi-ilta

#konttihuudeilla #unelmienmuseo

Toiminnan keskipisteenä tulee olemaan Vapaa-aikatoimen kontti. Lisäksi yhteistyötä tehdään laaja-alaisesti kaupungin toimialojen, kuten kirjaston ja nuorisopalveluiden, alueilla toimivien järjestöjen ja ME-talon sekä SPR:n kanssa. Kontti huudeilla -projektissa tutkitaan miten historia ja kulttuuriperintö näkyvät erilaisina kerrostumina asuinalueen ympäristössä, luonnossa, rakennuskannassa ja asukkaissa. Asukkaiden toteuttamalla nykydokumentoinnilla saadaan eri-ikäisten näkökulmia asuinalueilla tapahtuneisiin ja tapahtuviin muutoksiin. Projektissa hyödynnetään asuinalueiden kulttuurisia vahvuuksia yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen edistämiseen. 

Minä Runosmäessä – Runosmäki minussa

Runosmäen työpajoissa toteutetaan senioreiden kanssa tarinankerrontatyöpaja. Kielikahvilassa ja Keskiviikkokerhossa käytetään Digital Storytelling -menetelmää, jossa koostetaan digitaalisesta tai digitalisoitavasta kuvamateriaalista, nauhoitetusta äänestä, tekstistä ja mahdollisesti myös laulusta, sisällöllisesti ja visuaalisesti yhtenevä tarina, joka julkaistaan kirjastossa ja verkossa. Lisäksi Kontin aukioloaikoina voi käydä kertomassa oman Runosmäkeen liittyvän muiston ja käydä tuomassa materiaalia, kuten kuvia, videoita ja lehtileikkeitä, joita digitoidaan tarvittaessa. Kuvista muodostuu asukkaiden kokemuksen mukainen, yhtenäinen muotokuva elämästä Runosmäessä.

Mun asuinalue, mun huudi

Pansio-Pernon ja Halisten työpajoissa toteutetaan kuvataiteilija Mailis Saralehdon, museoammatillisen ja yhteisöpedagogin ohjauksessa työpajoja, joissa lapset ja nuoret tuottavat valokuvia ja videoita omasta asuinalueestaan. Työpajoissa liikutaan akselilla menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Työpajoissa lapsille ja nuorille jaetaan asuinalueen kartta, jonka avulla tutkitaan reittejä asuinalueilla, kuten koulumatkaa tai kävelyä ME-talolle / Huudille. Matkan varrelta kuvataan videota ja stillkuvia, joista koostetaan yhtenäinen n. 5-10 minuutin pituinen videoteos, kävelykertomus, joka esitetään ensi-illassa. Työpajoihin sisältyy mediakasvatuksellinen aspekti. Osallistujille jaetaan projektia varten toteutettu mediapaketti, jossa kerrotaan median vaikutuksista ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa mediassa. Lisäksi paketissa on pieni media- ja kuvauspäiväkirja. Pakettiin liittyy myös tietovisa, jossa kysymykset esitetään tarinoina, jolloin tilanteeseen on helpompi samastua.

Projekti on osa Historian museo -hankkeen osallistamisprosessia. Kuvia ja videoita jaetaan Historian museon Facebook ja Unelmien museo-Instagram sivulla. Kuvista ja videoista tehdään kooste, jota esitetään kesän ajan mm Runosmäen kirjastoissa ja ensi-illoissa.

Asiasanat: 
Kaupunginosa/Alue: