Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 16.5.2018 solmia SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa sopimuksen kielteisen turvapaikkapäätösen saaneiden hätämajoituspalveluiden tuottamisesta 1.6. - 31.12.2018.

Lisätiedot:

Kuntien on aina selvitettävä Maahanmuuton tilannekeskuksesta, onko henkilö vastaanottopalvelujen piirissä sekä ohjattava laittomasti maassa oleskeleva vapaaehtoisen paluun järjestelmään. 

Laittomasti maassa oleskelevilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla ei ole ulkomaalaislain mukaan oikeutta oleskella Suomessa. Turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi siinä vaiheessa, kun turvapaikkahakemukseen tehty kielteinen ratkaisu on saanut lainvoiman tai on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös maasta poistamiseksi. Henkilöt eivät ole enää vastaanottopalvelujen piirissä. (STM Kuntainfo 2/2017)

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti solmia puitesopimuksen SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa kielteisen turvapaikkapäätösen saaneille ja maahan jääneille hätämajoituspalvelun järjestämisestä. SPR on esittänyt palvelun järjestämistä 1.6.-31.12.2018 hintaan 128 500 €, joka kattaa toiminnan käynnistämisen kustannuksen, tilavuokran, toimintamäärärahan sisältäen elintarvikkeet sekä henkilökunnan palkan.

Palveluun kuuluvat:

  • vastaanottopalvelujen piiristä poistuneet henkilöt
  • itsenäisesti hätämajoituspalvelun piiriin hakeutuvat paperittomat henkilöt
  • sosiaalipalveluiden asiakkuuden kautta hätämajoitukseen hakeutuvat paperittomat henkilöt.

SPR tuottaa hätämajoituksen ohella myös paperittomien henkilöiden tarvitseman välttämättömän tuen, kuten ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä vapaaehtoisverkoston avulla palveluja, kuten henkistä tukea ja terveysneuvontaa. SPR ohjaa muut majoitukseen hakeutuvat henkilöt Turun kaupungin sosiaalihuollon osoittamiin majoituspalveluihin.

Osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista jää Suomeen. Kuntien sosiaali- ja terveyspalveluilla on velvollisuus järjestää välttämätön ja kiireellinen tuki laittomasti maassa oleskeleville henkilöille. Tähän kuuluu myös hätämajoituksen järjestäminen. Turussa arvioidaan olevan  kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ja maahan jääneitä muutamia kymmeniä.

Turun kaupunki ja Suomen Punainen Ristin Varsinais-Suomen piiri ovat tehneet yhteistyötä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen järjestämisessä jo vuosina 2015–2016.