Helmikuun 2017 lopussa alkaneet monitoimitalon rakennustyöt ovat edenneet ripeästi ja rakennus tullaan tämänhetkisten suunnitelmien mukaan ottamaan käyttöön ensi vuodenvaihteessa. Työmaalla vietettiin harjannostajaisjuhlaa 18.5.2018.

Työmaa lukuina

 • Bruttoala 8.500 m²
 • Tilavuus 40.000 m³
 • Louhintaa 6.800 m³
 • Betonielementtejä 1.559 kpl
 • Vesikaton pinta-ala 4.000 m²
 • Ovia 350 kpl
 • Ikkunoita 260 kpl

Ypsilonin työmaa on edennyt harjakorkeuteen ja työmaalla tasoitetaan parhaillaan ulkoseiniä ennen maalausta. Runkotyöt on tehty ja vesikaton pohjakermi asennettu. Vesikattotyöt valmistuvat kokonaisuudessaan kesän aikana. Maanrakennustyöt jatkuvat ja pihan asfaltoinnit aloitetaan kesäkuussa. Muut ulkotyöt, kuten vihertyöt ja pihan pintarakenteiden asennukset, aloitetaan elokuussa.

Hartelan lisäksi työmaalla työskentelevät sähkö-, putki-, ilmanvaihto- ja rakennusautomaatiourakoitsijat sekä lukuisat muut aliurakoitsijat. Kesäkuussa aloitetaan mattotyöt päiväkodin, kouluterveydenhuollon ja neuvolan tiloista. Valmistuskeittiön osalta keittiön laitteiden asennus alkaa kesäkuussa.

- Työt etenevät aikataulussa ja näkyvää saadaan aikaiseksi viikko viikolta, toteaa työmaan vastaava työnjohtaja Pasi Kirveennummi Hartelasta tyytyväisenä.

Virikkeellinen, monikäyttöinen ja innovatiivinen toimintaympäristö eri-ikäisille kaupunkilaisille

Valmistuttuaan Ypsilonissa on tilat noin 700:lle perusopetusikäiselle oppilaalle, 120:lle varhaiskasvatusikäiselle, ilta- ja aamupäiväkerhotoiminnalle, kouluterveydenhuollolle, neuvolalle, lähikirjastolle, nuorisotoimelle ja valmistuskeittiölle.

Harjannostajaiset ovat rakentajien ja rakennuttajien juhla. Perinne, jota ei voi korvata sosiaalisessa mediassa, korosti apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen juhlapuheessaan.

- Isot rakennusprojektit vaativat useiden eri alojen osaamista. Yli-Maarian monitoimitalohankkeessa päädyttiin erityisesti suurten hankkeiden toteutukseen sopivaan allianssimalliin, josta meillä on hyviä kokemuksia jo aiemmissa rakennushankkeissa, kehui Virtanen ja kiitti kaikkia Ypsilonin suunnitteluun, rakentamiseen ja toteutukseen osallistuneita.

Lähellä ja helposti käytettävissä oleva palvelu on myös suosittu

Tulevan monitoimitalon kirjastosta tulee omatoimisesti käytettävä ja siten kirjastoon pääsee joka päivä klo 7 - 21. Omatoimikirjastot ovat olleet suosittuja ja viime vuonna esimerkiksi Paattisilla kävijämäärä kasvoi 34 %.

- Nämä prosenttiluvut tullaan pistämään paremmiksi Yli-Maariassa ensi vuonna, uskoo kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.

Kirjaston, koulun, päiväkodin ja nuorisopalveluiden kesken tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä. Tarkoitus on myös rakentaa yhteistyötä alueella toimivien järjestöjen kanssa, mikä on kirjastolle erittäin tärkeä asia.

- Näen kirjaston olevan juuri oikeassa paikassa keskellä koulua, päiväkodin ja nuorison tilojen läheisyydessä. Mielelläni näkisin alueen järjestöjenkin löytävän uusiin tiloihin lähelle meitä, toteaa Pilppula.

Moision koulun bändi esiintyi harjannostajaisissa opettaja Juuso Vuorisen johdolla. Kuva: Eva Maria Lehto

Opettajat mielissään uudesta työympäristöstä

Yli-Maarian tulevan opettajakunnan ensivierailu Ypsiloniin sujui helteisissä tunnelmissa 16.5. Opettajat olivat tyytyväisiä näkemäänsä.

 • Kokonaisuus avara ja toiminnot mietitty huolellisesti. Selkeä pohjaratkaisu. Hienoja yksityiskohtia! Keskustori vaikuttaa loistavalta, toivottavasti tila riittää kaikille ruokailijoille.
 • Alkuopetuksen solun sijainti loistava. Pienempien oppilaiden helppo kulkea ruokailun ja oman solun väliä.
 • Ihanat ikkunat moneen tilaan, mutta riittääkö luonnonvalo muihin tiloihin?
 • Ihana näköalaparvi!
 • Ideoiden herättelijä -talo
 • Hyvät mahdollisuudet erilaisiin esityksiin.
 • Mahdollistaa loistavasti yhteistyön!
 • Muunneltavuus edesauttaa uudenlaisten toimintakulttuurien syntymistä ja kokeilua. Monimuotoisen yhteisöllisyyden luominen koulua laajemmalle ihmisryhmälle tuntuu mahdolliselta.
 • Se, että tilat ovat kaikille yhteisiä, on tosi hyvä juttu.
 • Upea terassi 1.-3. -luokan sisäänkäynnin yhteydessä

Ruokapalvelupäällikkö Sari Salmio-Nurminen kiersi talon valmistuskeittiössä ja piti pohjaratkaisua todella toimivana.

- Näyttää, että siellä on hyvä työskennellä ja ruokailu tulee sujumaan. On hyvin huomioitu kaikki käyttäjäryhmät pienistä isoihin. Tämä mahdollistaa, että ruokailuhetki tulee olemaan hyvä hetki koulupäivään.

Rehtori Marianne Ulfstedt on päässyt monitoimitalon luomisprosessiin alusta alkaen.

- Monitoimitalon esittelykierroksen alussa jännitti, kuinka opettajakunta suhtautuisi näihin allianssin kanssa yhdessä tehtyihin ratkaisuihin. Kierrokselle osallistuneiden kommenteista ja ilmeistä saattoi päätellä, että olemme onnistuneet avaintavoitteissamme.

Enää yksi juhannus ja joulu, niin saamme aloittaa Ypsilonissa toimintamme!

Ypsiloniin tulee oppilaita Yli-Maariasta, Moisiosta, Paattisilta ja Jäkärlästä. Vuoden 2019 alussa kevätlukukauden koulussa aloittaa

 • luokilla 1 – 6 noin 300 oppilasta
 • luokille 7 – 9 noin 220 oppilasta
 • opettajia noin 40
 • oppilashuoltohenkilöstöä

Lisäksi Moision yksikköön jää 150 oppilasta.

Rakentamisen edistymistä voit seurata Ypsilonin nettisivujen työmaaraporteista www.turku.fi/ypsilon
Yli-Maarian koulun blogi 
Ypsilon kartalla

Päätoteuttajana toimii Harppi-ryhmittymä eli Hartela Oy:n, Ramboll Finland Oy:n, Granlund Turku Oy:n ja Arkkitehtitoimisto Mikko Uotila Oy:n hanketta varten perustama ryhmittymä.

Kaupunginosa/Alue: