Kaupunkiympäristötoimialan ylläpitämät matonpesupaikat ovat avoinna aamusta iltaan. Matonpesupaikkojen käyttäminen on ilmaista, eikä pesemiseen tarvitse varata vuoroa. Kaikilla pesupaikoilla on pesualtaat, kuivauspuomit ja mattomankeli.

Runosmäen matonpesupaikalla kuivauspuomit ovat melkein täynnä ja lisää on tulossa hyvää tahtia. Pauli Tamminen on jo kolmatta kertaa tänä keväänä mattoja pesemässä. Hän pesee maton  kerrallaan ja vie kotiinsa kuivumaan.

- Mattomankeli on ehdoton! Liiat vedet pois ja matto pyörän tarakalle.

   

Tuula Mäkelä on aloittanut urakkansa jo aamutuimaan. Vanhassa omakotitalossa kun mattoja riittää. Musta monikäyttömekko on Mäkelän luottoasu pesupuuhiin.

- Tänään on hyvä matonpesusää; on niin lämmintä ettei palele ja jos vähän kastuukin niin kesätuuli kuivaa.

Mäkelä muistelee, miten aikoinaan Turussa oli mahdollista pestä mattoja meren rannalla tynnyrissä seisten. Kerran häneltä pääsi Hirvensalossa matto käsistä meren pohjaan. Mäkelän aviomies heitti vaatteet yltään ja sukelsi alushoususillaan räsymaton perään. Mäkelä on itse leikannut kuteet iloisenvärisiin mattoihinsa ja siksi ne ovatkin hänelle niin rakkaita.

- Niis on jottai tunnearvoo, kun on itte niitä värkänny

   

Pauli Tammisen Kaija-rouva pyöräilee paikan päälle tarkastamaan työn jälkeä. Hänkin kehuu matonpesupaikkaa:

- Kirjoita sinne terveisiä tyytyväisiltä matonpesijöiltä!

Kolmikko toivoo kaupungilta lisää kuivauspuomeja ja heillä on selkeä visio siitä, miten sijoittaa kaksi puomia lisää. Suojaisa paikka metsän reunassa on siisti eivätkä he ole huomanneet ilkivaltaa. Roskakorit kuulemma tyhjennettiin jo kauden avausviikolla.

Yhdessäolo on tärkeää ja täällä me ollaan kaikki samalla asialla

Kuivauspuomien takana on pöytä ja penkit, joihin voi istahtaa ja syödä vaikka eväitä. Mäkelä ja Tammiset muistuttavat, että vaikka matonpesu onkin lähinnä hyötyliikuntaa ulkoilmassa, ei sen sosiaalista puolta sovi unohtaa. Pesupaikalle saapuukin iloisesti pulisten kaksi nuorta naista mattokääröt sylissään.

Matonpesupaikkojen sijainti

 

Kaupunginosa/Alue: