Kulttuurikuntoilun teemaviikolla 4.–9.6. tarjoutuu tilaisuus tutustua reitistöön maksuttomilla opastuksilla. Vastavalmistunut Ruissalon kulttuurikuntoilukartta esittelee Kansanpuiston ja Kuuvan reitit.

Kulttuurikuntoiluviikon maksuttomat opastukset 4.–9.6.2018

Kulttuurikuntoiluviikko juhlistaa samalla Turun kansallista kaupunkipuistoa.

Turussa on jo 14 kulttuuria ja liikuntaa yhdistävää kulttuurikuntoilureittiä, lisäksi tarjolla on selkokielisiä vaihtoehtoja. Uusi Ruissalon kulttuurikuntoilukartta lisää valikoimaan kaksi reittiä.

–Kutsumme teemaviikolla turkulaiset ulkoilemaan kauniissa kaupunkiympäristössä, samalla viikolla juhlitaan myös Turun kansallisen kaupunkipuiston 5-vuotissynttäreitä. Maksuttomia reittejä opastavat kulttuurikuntoilureittien luojat sekä karttojen aihepiirien asiantuntijat, kertoo kulttuurikoordinaattori Irina Niemimäki Turun kaupungin vapaa-aikatoimialalta.

Innostamme kaupunkilaisia tutkailemaan kotikaupunkia uusin silmin. 

Kulttuurikuntoilu yhdistelee kulttuuria ja ulkoilua. Reiteillä edetään kaupungin tarinoita ja historiaa kertovalta karttapisteeltä seuraavalle. Maksuttomat opastukset tuovat lisäväriä ja näkökulmia reiteille. Suurin osa reiteistä kulkee Turun kansallisen kaupunkipuiston alueella.

Kulttuurikuntoilun reittikarttoja on jaossa muun muassa kirjastoissa, reitit ovat myös ladattavissa kulttuurikuntoilun verkkosivuilta.

Uusi kulttuurikuntoilun kartta liikuttaa Ruissalossa

Vastavalmistunut Ruissalon kulttuurikuntoilukartta esittelee kaksi reittivaihtoehtoa: Kansanpuiston ja Kuuvan reitit. Molemmat lähtevät Honkapirtiltä.

 

Lähes 9 kilometrin pituisella Kansanpuiston reitillä kävellään tikkojen valtakunnassa sekä tutustutaan mm. huvilakulttuuriin ja Krimin sodan aikaiseen puolustuspatteriin. Kuuvan reitillä tulevat tutuksi niin ripsisiippakellari kuin se, miten tomaatit liittyvät Villa Romaan. Reitin pituus on noin 9,5 km. Kansanpuiston reitti on tarjolla myös selkosuomeksi.

Ruissaloon voi matkata vaikka Fölin vesibussilla tai lainata kirjastosta päiväksi polkupyörän. 

–Ruissalon kartan toteutimme turkulaisten esittämästä toiveesta yhdistää samaan karttaan luonto, kulttuuri ja liikunta. Toisaalta myös pidempää, mahdollisesti pyörällä saavutettavaa reittiä toivottiin, toteaa Niemimäki.

Tutkija Sanna Kupila Turun museopalveluista sekä vs. luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen Turun ympäristönsuojelusta ovat laatineet kartan tekstit.

Liiku ja lumoudu reiteillä - maksuttomia opastuksia tarjolla

Teemaviikolla Sanna Kupila opastaa kahdesti Ruissalon Kansanpuiston reitillä. Kierrokselle mahtuu 40 henkilöä. Kaupunkipuiston juhlapäivän 5.6. opastukseen pitää ilmoittautua etukäteen, 7.6. opastukselle liput jaetaan lähtöpaikalta Kansanpuiston kahvilan edestä 30 minuuttia ennen kierroksen alkua. Kansanpuiston reitille on lisäksi kaksi opastettua kierrosta selkosuomeksi.

Opastuksia on tarjolla myös aiempien vuosien suosituimmilla reiteillä. ArkkitehTOUR vie ihmettelemään turkulaista arkkitehtuuria asiantuntijan opastamana. Kansallisen kaupunkipuiston syntymäpäivän kunniaksi ArkkitehTOUR-kierrosten keskiössä ovat puistot ja puutarhat, opastus on tänä vuonna myös ruotsinkielisenä.

 

–Voit myös lähteä Auervaaran matkaan romanttiselle elämyskierrokselle. Romanttinen Turku -reitin opastus on draamaa ja romantiikkaa rakastaville takuuvarma valinta. Kierroksen toteuttaa turkulainen teatteriryhmä EduArt. Lapsiperheille suunnatussa Piiloleikki-reitissä puolestaan etsitään kartan ja vihjeiden avulla lasten tekemiä pikkupatsaita Aurajokirannasta, innostaa Niemimäki.

Kulttuurikuntoilun teemaviikon 4.–9.6. maksuttomat opastukset ovat pääsääntöisesti arki-iltaisin klo 18, selkosuomi-reitit klo 12. Teemaviikon opastusten tarkemmat aikataulut löydät Turun seudun tapahtumakalenterista.

Kaupunginosa/Alue: