Turun kaupungin tarkastuslautakunnan vuoden 2017 arviointikertomus on valmistunut. Raportissa käsitellään mm. kaupunkikonsernin taloudellista asemaa, vanhusten asumispalvelujen omavalvontaa sekä sisäilma-asioita.

Tarkastuslautakunta on arvioinut myös kaupungin sisäistä valvontaa, riskienhallintaa sekä konsernivalvontaa. Lisäksi tarkastuslautakunta on raportoinut aiempien arviointiensa (nuorten osaamispääoma, työllisyysasiat, lastensuojelu,) seurannasta.

Arvioinnin keskeisiä huomioita

Talousarvio ja tilinpäätös

Kuntakonsernin tuloslaskelma voi osoittaa ”ylijäämää” samalla kun se velkaantuu voimakkaasti. Konsernin lainakanta oli vuoden 2017 lopussa jo lähes 1,4 miljardia euroa, jossa kasvua edellisestä vuodesta oli 76 miljoonaa euroa. Lainakannan kasvuvauhti lähes tuplaantui edellisestä vuodesta (39 milj. euroa vuonna 2016).

- Tilanteeseen on kiinnitettävä huomiota tulevia jättimäisiä investointeja suunniteltaessa, toteaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Matti Vähä-Heikkilä.

Henkilöstötavoitteet

Huoli henkilöstön jaksamisesta säilyi edelleen. Kaupungin tekemän kyselyn mukaan lähes 34 % vastaajista koki työmääränsä lähes sietämättömäksi. Tarkastuslautakunta edellyttää toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

- Lautakunnassa olemme todella huolissamme nykytilasta ja kaupungin imagosta työnantajana, mikäli yli kolmanneksella työntekijöistämme on tällaisia tuntemuksia, kommentoi Vähä-Heikkilä.

Omavalvonta vanhusten asumispalveluissa

Kaupungin omissa vanhusten asumispalveluyksiköissä koettiin merkittävimmiksi riskeiksi sijaisuuksien lyhytaikaisuudet, lääkehuolto ja asukkaiden kaatumiset. 

Sisäilma-asiat

Henkilöresursseja sisäilma-asioiden hoitamisessa on ollut liian vähän, mutta asiaan on tulossa jonkinlaista parannusta sisäilmapäällikkörekrytoinnin kautta. Resursoinnin riittävyyttä on tarkoitus tukea myös tilapalvelukeskuksen uudelleenorganisoinnilla. Sisäilma-asioihin liittyvien päätöksentekoprosessien toimivuus on jäänyt tarkastuslautakunnalle osittain epäselväksi.

- Tuntuu osittain siltä, että kaupungin eri toimijoiden kesken osoitellaan vain toisia tahoja sormella ja kokonaiskuva ei ole hallussa oikein kenelläkään, täydentää Vähä-Heikkilä.

Kaupungin sisäinen valvonta, riskienhallinta ja konsernivalvonta

Riskien osalta toimintakertomuksen selonteossa ei 2017 ole mainittu edellisenä vuonna 2016 esillä olleita päätöksentekoriskiä tai yhteisöjen sopimusriskejä. Vuonna 2017 eivät ole myöskään korostuneet vuonna 2015 keskeisimmiksi riskeiksi nostetut työturvallisuus- ja terveysriskit sekä omaisuusriskit tai aiemmin vuonna 2013 esillä olleet työpaikkojen sisäilmaongelmat.

Tarkastuslautakunta haluaa korostaa myös ostopalvelujen valvonnan tärkeyttä. Kaupungilla tulee olla riittävät mahdollisuudet valvoa myös ulkoistettujen palvelujen sopimuksenmukaisuutta, mikä pitää ottaa huomioon jo palveluja kilpailutettaessa.

Raportti hyväksyttiin tarkastuslautakunnassa 15.5.2018. Raportti käsitellään kaupunginvaltuustossa 28.5.2018.

www.turku.fi/tarkastuslautakunnanjulkaisut