Historiallinen Turku kiinnostaa yli odotusten! Turun Katedralskolanin liikuntasalin arkeologiset kaivauksien esittelykierrokset alkavat 12.6.

Turku Goes Underground

  • Turku Goes Underground pop up -museo on avoinna yleisölle 12.6.–15.7.2018.
  • Kierroksia järjestetään päivittäin klo 10 alkaen, ja ne ovat ilmaisia.
  • Ryhmäkoko on kohteen poikkeuksellisen luonteen takia 20 henkilöä. 
  • Katso lisätiedot Turun seudun tapahtumakalenterista

Kaivauksia esittelevä Pop up -museo Turku Goes Underground on saanut paljon huomiota ja on herättänyt kiinnostusta Turun vanhan keskustan historiaa kohtaan.

Lisäkierroksia historialliseen Turkuun

Katedralskolanin kaivauksiin voi tutustua heinäkuun puoliväliin saakka. Kierrosten määrää on lisätty niiden saaman suuren suosion takia. Ensimmäiset kierrokset varattiin loppuun parissa tunnissa pari viikkoa sitten.

Pop up -museo Turku goes Undergroundin järjestää Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala yhdessä kaivauksista vastuussa olevan Muuritutkimus Oy:n kanssa. Kierroksilla vastataan Katedralskolanin kaivausten herättämään suureen kiinnostukseen.

Historialla on iso merkitys kaupungille ja sen identiteetille
- Turun vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes

- Historialla on iso merkitys kaupungille ja sen identiteetille. Ensin varattavaksi avautuneiden kierrosten suosion takia tarjoamme nyt lisäkierroksia, jotta mahdollisimman moni saa tilaisuuden tutustua ainutlaatuiseen kohteeseen, sanoo Turun vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.

Liikuntasali raunioiden päällä

Kierroksilla tutustutaan Katedralskolanin liikuntasalin peruskorjaukseen liittyvissä arkeologisissa tutkimuksissa paljastuneisiin poikkeuksellisen hyvin säilyneisiin raunioihin. Näkyvillä ovat kahden keskiaikaisen ja Turun paloon 1827 asti käytössä olleen kivitalokompleksin kellarit ja osittain ensimmäisen kerroksen rakenteet.

Katedralskolan sijaitsee Turun vanhassa keskustassa. Turun palon jälkeen raivaustöiden yhteydessä palossa tuhoutuneiden kivi- ja tiilirakennusten ylemmät kerrokset purettiin ja romautettiin, ja niiden kellarit täytettiin rakennusjätteellä.

Classicumin, eli nykyisen Katedralskolan i Åbo -koulun liikuntasali rakennettiin raunioiden päälle vuonna 1902.

Turun Katedralskolanin liikuntasalin kaivaukset ovat laajuudeltaan ja historialliselta luonteeltaan poikkeuksellisia Suomessa, ja ne ovat herättäneet myös kansainvälistä huomiota.

- Hienoa, että yleisö pääsee tutustumaan työmaahan. Kesän loppupuolella rakentaminen liikuntasalissa jatkuu ja sali voidaan ottaa takaisin liikuntasalikäyttöön elokuusta 2019, sanoo Turun sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.

Arkeologisia tutkimuksia Turussa

Katedralskolanin liikuntasalin kaivausten lisäksi arkeologisia tutkimuksia on käynnissä Aboa Vetus & Ars Novan sisäpihalla ja Turun kauppatorilla. Aboa Vetus & Ars Novan sisäpihan kaivauksissa on mahdollista tutustua samaan Jokikatuun, joka on kulkenut myös liikuntasalin paikalla. 

Kauppatorin kaivausten yhteyteen on tulossa esittelykontti kesäkuun aikana. Kontissa esitellään Turun Kauppatorin ja Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksia, sekä Turkuun suunniteltavaa Historian museota.